Čelsi osvojio Ligu šampiona!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2021, 11:54

Čelsi osvojio Ligu šampiona!

Fudbaleri Čelsija osvajači su Lige šampiona za sezonu 2020/2021! Oni su u finalu na stadionu "Dragao" u Portu nadigrali Mančester siti i slavili trijumf rezultatom 1:0 (1:0).

Jedini gol na utakmici, koja je obilovala tempom, uzbuđenjima i sjajnim fudbalom, postigao je Kai Haverc u 42. minutu.

Čelsi je tako ponovio najveći uspeh u klupskoj istoriji i osvojio drugu titulu u Ligi šampiona koju je osvojio i 2012. godine.

Sjajnom meču prisustvovalo je 14.100 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navijača, prema zvaničnim podacima UEFA.

Tomas Tuhel nije iznenadio postavom, a iako je Pep Gvardiola navikao da izvodi tim bez klasičnog napadača, ovog puta nije imao ni "devetku", a ni zadnjeg veznog, što samo po sebi jeste neobično za ovakav susret.

Niko se nije odmah otvorio, ali je od samog početka ritam utakmice bio izuzetan.

Posle nekoliko poluprilika, najbolje šanse su propustili Rahim Sterling na jednoj, odnosno, Timo Verner u dva navrata na drugoj strani.

Nemac je, čini se, imao izglednije prilike, ali je u jednoj situaciji promašio ceo fudbal, a u drugoj veoma slabo zahvatio loptu.

Najbolju priliku Mančester siti je imao u 27. minutu. De Brujne je odložio za Fila Fodena, on se namestio ispred golmana i šutirao, ali se pojavio Ridiger i izblokirao ga u poslednjem momentu.

Nastavili su engleski timovi da igraju u jakom ritmu, a u 37. minutu nije ga izdržao Tijago Silva i morao je prinudno da napusti teren. Umesto njega je ušao Andres Kristensen.

Pet minuta kasnije Čelsi je poveo. Mejson Maunt je video rupu u odbrani Sitija i poslao pas od 50 metara za Kaija Haverca kojim ga je spojio sa golom.

To je tačno bio prostor gde bi eventualno bio zadnji vezni Sitija da je bio na terenu. Haverc je stigao do lopte pre Edersona, obišao ga i potom rutinski sproveo loptu u praznu mrežu.

Izraz lica Pepa Gvardiole najbolje je oslikao u kakvom je čudu bio zbog ovako lako primljenog gola, "na foru".

Nije se mnogo toga promenilo u nastavku, a Gvardiola je i dalje čekao sa izmenama. Ipak, prinudnu je morao da napravi u 57. minutu kada je Kevin de Brujne dobio udarac u lice posle duela sa Ridigerom.

Odmah mu se pojavilo plavetnilo ispod oka i u suzama je morao da napusti finale. Kakva šteta za njega...

Ušao je Gabrijel Žesus, a ubrzo i Fernandinjo kao pominjani zadnji vezni umesto ofanzivno nastrojenog Bernarda Silve.

Siti jeste napadao sve žešće, ali nije bilo nijedne prave šanse, dok je Čelsi u 73. minutu propustio priliku da nokautira grogiranog rivala.

Kai Haverc je povukao kontru, ispratio ga je Kristijan Pulišić, ponudio mu se na desnoj strani, dobio loptu, pokušao da "bocne" preko Edersona i – promašio. Tomas Tuhel je pao na kolena u neverici...

U poslednjih 15 minuta šansu je dobio i Serhio Aguero, a drama je dostigla vrhunac jer je Siti sve žešće napadao.

Međutim, igrači Čelsija su bili neverovatno taktički disciplinovani, uspeli su da izdrže do kraja i tako postanu novi šampioni Evrope!

Ovako je protekao tok utakmice: 

Kraj meča! Čelsi je savladao Siti sa 1:0!

90+5 - Ou, kakva šansa za Siti! Marez sa ivice kaznenog prostora, Mendi se nije pomerio, ali lopta odlazi preko prečke.

Čak sedam minuta nadoknade! Ima vremena za Mančester siti!

90. minut - Velika šansa za Siti! Išla je ta lopta sa leve na desnu stranu šesnaesterca. Marez je probao da je vrati na peterac, Foden šutirao, ali isprečili su se defanzivci Čelsija.

85. minut - Velika greška Risa Džejmsa. Serhio Aguero je dočekao loptu iza njega, probao da je vrati pred peterac, ali je Mendi istrčao na vreme. Velika prilika odlazi u nepovrat...

80. minut - Tuhel vadi Maunta. Asistent kod jedinog gola u dosadašnjem toku meča, napušta teren, a umesto njega u igri je Kovačić.

76. minut - Aguero na terenu. Najbolji strelac u istoriji Sitija odigraće svoj poslednji meč u ovoj engleskoj ekipi. Gvardiola ga uvodi umesto Sterlinga.

73. minut - Sjajna šansa za Čelsi, Pulišić neprecizan. Fantastična kontra "plavaca", Kante je progirao Haverca, ovaj dodao do Pulišića, koji izbija pred Edersona, ali šutira pored gola Sitija.

73. minut - Sjajna šansa za Čelsi, Pulišić neprecizan. Fantastična kontra "plavaca", Kante je progirao Haverca, ovaj dodao do Pulišića, koji izbija pred Edersona, ali šutira pored gola Sitija.

64. minut - Izmene na obe strane. Gvardiola vadi Silvu, a uvodi Fernandinja.Tuhel u igru ubacuje Pulišića, dok teren napušta Verner.

60. minut - Siti traži penal. Nakon šuta Sterlinga, lopta pogađa u ruku Džejmsa, pa fudbaleri Sitija reklamiraju penal. Sudija Lahoz tvrdi da je odbrambeni fudbaler Čelsija prvo igrao grudima, što je VAR tehnologija i potvrdila.

58. minut - Veliki peh za Siti, De Brujne povređen. Nakon jednog oštrog starta sa Rudigerom, De Brujne se povredio i ne može da nastavi meč. Belgijanac u suzama napušta teren, umesto njega ulazi Gabriel Žezus.

52. minut - Kante je svuda. U nekoliko navrata fudbaleri Sitija pokušali su da probiju bedem Čelsijeve odbrane, ali bi u svakom naleteli na Ngoloa Kantea, koji je zaista svuda po terenu

Počelo je drugo poluvreme.

45. minut+3 - Kraj prvog poluvremena.

43. minut - GOOOL!!! Čelsi vodi, Haverc je strelac! Sjajan pas Maunta ka Havercu kroz sredinu, a Nemac zaobilazi golmana Mendija i šalje loptu u prazan gol za vođstvo Čelsija.



39. minut - Prinudna izmena u Čelsiju! Tijago Silva ne može da nastavi utakmicu. Umesto njega na terenu je Andreas Kristensen.

35. minut - Prvu javnu opomenu dobio je Ilkaj Gundogan. Neoprezno je startovao pre nekoliko minuta, ali je tek sada "požuteo".

27. minut - Fantastična šansa za Fila Fodena. Dobio je odlučnu loptu od De Brujnea, izašao ispred golmana, ali se pojavio Ridiger i izblokirao njegov pokušaj.

14. minut - Dve vezane šanse za Vernera. Čelsi pojačava i sve konkretnije preti. Verner je bio u dve šanse, ali mu oba udarca brani Ederson.

9. minut - Uzbuđenja na obe strane! Prvo je Verner promašio loptu na petercu, a u veoma izglednoj poziciji. Zatim je krenula kontra na drugoj strani, Sterling je vukao loptu i poslao u kazneni prostor po zemlji, ali je u poslednjem momentu reagovala odbrana Čelsija.

8. minut - Au, kakav napad Mančester sitija! Ederson je poslao dugačak pas ka Sterlingu koji je izašao potpuno sam ispred golmana. Ali, uspeo je da ga stigne Džejms i od svega će biti samo korner za Siti.

Meč je počeo.

Poznati su sastavi timova:

Mančester siti: Ederson, Voker, Stouns, Dijas, Zinčenko, Gindogan, Bernardo Silva, Foden, Marez, Sterling, De Brujne.

Čelsi: Mendi, Ridiger, Silva, Aspilikueta, Džejms, Čilvel, Kante, Žoržinjo, Maunt, Haverc, Verner.

"Dragao" spreman za finale

Iako je prvobitno trebalo da se odigra u Istanbulu, finale je zbog koronavirus protokola u Turskoj, prebačeno u Portugaliju.

Siti i Čelsi će snage odmeriti na stadionu "Dragao", pred oko 16.500 gledalaca.

Stadion u Portu izgrađen je pre 17 godina i dom je istoimene ekipe koja je ove sezone nanela Čelsiju jedini poraz, kada su ih na neutralnom terenu u Sevilji savladali sa 1:0 u četvrtfinalu.

Španci dele pravdu

Za glavnog sudiju meča na "Dragau" izabran je Antonio Mateu Lahoz iz Španije. Pomoć jednom od osporavanijih arbitra u svojoj zemlji, čine sunarodnici Devis, Palomar, Ernandez i Del Cero Grande.

Englesko finale

Treći put u istoriji Lige šampiona, finalisti su dve engleske ekipe. Prošli put bilo je to u duelu Liverpula i Totenhema 2019, koji je pripao "crvenima".

Čelsi je 2012. godine došao do svog prvog i do sada jedinog trofeja u Ligi šampiona u istoriji kluba.

Siti sa druge strane nikada nije podigao "ušati" pehar, pa će pokušati večeras da promene taj podatak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.