Bogata turistička ponuda Deliblatske peščare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2022, 13:42

Bogata turistička ponuda Deliblatske peščare

Deliblatska peščara jedinstvena je u Evropi. Turisti koji ovde dolaze pre svega su ljubitelji prirode kojima prija aktivan odmor, bogata gastronomska ponuda, a mnoge privlači i zanimljivo kulturno istorijsko nasleđe.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara prostire se na 300 kvadratnih kilometara. Peskovito tlo, ali i bogatstvo specifičnih vrsta biljaka i životinja čine je fenomenom ne samo Panonske nizije već i cele Evrope.

Njeni potencijali još uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nisu dovoljno iskorišćeni iako se iz godine u godinu povećava turistička ponuda, otvaraju etno restorani, vinarije, obeležavaju pešačke i biciklističke rute. Gosti ovde dolaze pre svega zbog aktivnog odmora, zanimljivog kulturno istorijskog nasleđa i bogate gastronomske ponude.

"Imamo pešačke staze, obeležene kružne rute koje pružaju potpuno uživanje u prirodi, mogućnost vožnje biciklom. Pored peščare imamo i jezero Kraljevac, takođe zaštićeno područje. Ostrvo trske, paprat iz ledenog doba i od skoro pronađenu jednu vrstu ribe koja je stara između 8 i 9 miliona godina, preteču štuke. Uživanje u prirodi uz organizovan foto safari iz čamca", rekao je menadžer klastera Deliblatska peščara i vlasnik etno restorana “Deliblatska čarda“ Petar Stamenović.

Posetioci peščare uglavnom su iz Beograda, Novog Sada i okolnih južnobanatskih mesta. Dolaze i iz inostranstva u organizovanim grupama, najčešće iz Mađarske i bivših jugoslovenskih republika.

"Na Deliblatskoj čardi imamo i organizovane ture i etno restoran sa sobama za smeštaj. Uradili smo ove godine i dva bazena uz podršku Vlade AP Vojvodine i upotpunili ponudu. Ljudi koji dođu ovde mogu da uživaju sa nama, jedu autentičnu domaću hranu i da se opuste", napomenuo je Stamenović.

Pre nekoliko godina osnovan je i Klaster Deliblatska peščara sa ciljem da se ova mikro destinacija učini vidljivijom na turističkoj mapi. U planu je i formiranje „Južnobanatskog špajza“. U svakom ugostiteljskom objektu koji je deo klastera biće postavljena vitrina sa autentičnim prehrambenim proizvodima sa ovog područja kako bi turisti mogli da isprobaju i ponesu ono što im se najviše dopada iz bogate gastronomske ponude Deliblatske peščare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.