Bliži se Nušićijada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliži se Nušićijada

Sve je spremno za 7. Nušićijadu, koja počinje 25. avgusta, ili što bi Nušićev narod rekao - pred sledeći vikend, i trajaće četiri dana, do 28. avgusta, najavili su u Mikser hausu organizatori manifestacije u Ivanjici.

Otvarajući konferenciju za medije, glumac Pozorišta na Terazijama Milan Milosavljević kao Branislav Nušić, pozdravio je prisutne u Mikser hausu uz nušićevsku opasku da taj savamalski objekat još nije srušen, ali da se valjda radi na tome.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Kao što je i Sumnjivo lice 36 godina stajalo u fioci, i to pre 130 godina, ono što bi Nušić pisao inspirisan današnjicom ostalo bi u fioci još neko vreme," našalila se koordinatorka festivala Vera Jovanović.

"Nušić je aktuelniji, čini se, nego ikad. S jedne strane, to nije dobar pokazatelj društvenog stanja u Srbiji. S druge strane, za nas i za umetnike sa kojima radimo, večita inspiracija da pronalaze nove teme a da ih uvek naslanjamo na Nušića," izjavila je Jovanović.

Ona kaže da je Nušićijada lepa i svake godine liči na onu prethodnu, ali s druge strane, svaka godina iznedri nešto novo.

Ovogodišnja Nušićijada održava se pod sloganom "Premošćavanje", kojim se simbolično obeležava i 110 godina od izgradnje kamenog mosta na Moravici u Ivanjici za koji je, kako se veruje, utrošeno 30.000 jaja da bi se povezao.

"Mi smo ga prepoznali kao simbol svega lepog, dobrog, potrebe ljudske, sličnog, različitog i povezali ga s našim festivalom, koji je takođe jedna most, nastao na drugačijoj potrebi i građen od drugačijeg materijala, ali je prilika da premostimo ono što je nepremostivo," objasnila je koordinator festivala.

Festival će početi u četvrtak koncertom klasične muzike u izvođenju Zemunksog kamernog orkestra, a onda će se u petak 26. avgusta održati Mala i Velika parada, a u okviru festivalskog programa biće i šaljiva fudbalska utakmica, brojni stand-upovi, među kojima ceh biti i onaj Zorana Kesića i Njuzovaca, koncerti YU grupe, Rundek Cargo Trija, Bojane Stamenov i Novosadskog Big benda, pa čak i koncert za bebe.

Oragnizatori s ponosom najavljuju i predstavu "Majstori, majstori" beogradskog pozorišta "Boško Buha", koja će se igrati u čast preminulog glumca Milorada Mandića Mande.

Publika u Ivanjici premijerno će gledati predstavu "Generalna proba Nušića" koja će pokazati s čim se pozorište u Srbiji danas i svaki pojedinac koji u njemu radi suočava. Premijera ove predstave u Beogradu najavljena je za 15. septembar.

Festival će zatvoriti predstava "Sumnjivo lice" u režiji mladog Vojislava Arsića, koji kaže da je raditi Nušićevo "Sumnjivo lice" velika čast, ali i odgovornost.

"Mislim da bi Nusić danas rekao i sve ono što je nekada rekao, ili pročitajte sve ono što sam nekada napisao i zamislite se nad time", veruje Arsić.

Ovaj ivanjički festival u turističkom smislu prevazišao je okvire lokala, pa čak i šire, i beleži konstanatan rast poseta, a opštinska uprava je najavila da će pomoći unapređenje Nušićijade.

Dane Nušića u Ivanjici podržali su Ministarstvo trgovine i Turistička organizacija Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.