Bivši zvezdaš čuva mrežu  Austrije

Izvor: Blic, 22.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši zvezdaš čuva mrežu Austrije

Rukomet u Austriji nije ni približno popularan kao zimski sportovi. Ipak, kao i sve ostalo, Austrijanci su ozbiljno shvatili organizaciju Evropskog prvenstva (19-31. januar) i do sada se ne mogu uputiti reči zamerke na račun organizatora.

Počev od tima, na startu se primećuje da u rukometnoj reprezentaciji nema toliko naturalizovanih Austrijanaca, kao što je, recimo, slučaj u fudbalu. Na kormilu je selektor Islanđanin Dagur Sigurdson, koji od 2008. sedi na klupi austrijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nacionalnog tima. Pored njega, zanimljivo je, boje Austrije brani i rođeni Beograđanin Nikola Marinović (33), nekada golman Crvene zvezde. Marinović je niz godina bio najbolji igrač Bregenca, a od ove sezone je na golu nemačkog Balingena.

Austrijanci imaju dosta igrača u nemačkoj rukometnoj Bundesligi, koja važi za jednu od dve najjače evropske lige.

Inače, grupa D u kojoj se takmiči Srbija, igra se u Lincu, u prelepoj dvorani „Intersport Arena" kapaciteta šest hiljada mesta, odmah pored fudbalskog stadiona "Gugl". Dvorana služi i za kulturne manifestacije, tako da se Austrijancima ne može zameriti na ekonomičnosti. Ni ostale hale u kojima se igraju utakmice evropskog šampionata ne zaostaju previše za Lincovom. Kako u ovom delu Austrije živi veliki broj Srba, naši reprezentativci, bar u dosadašnjem delu prvenstva, se ne mogu požaliti na podršku sa tribina.

Austrijanci su bili organizatori i Evropskog prvenstva u fudbalu 2008, ali njihovi junaci ipak su na skijama, a ne na parketu. Mediji su na početku završnog turnira više posvećivali pažnju zimskim sportovima, ali su se trgli dan uoči početka i više prostora posvetili rukometu.

Generalnu probu Austrija je imala na „Interveten turniru" u Nojštadu, ali je sve tri utakmice izgubila – od vicešampiona sveta Hrvatske, zatim Poljske, inače treće selekcije na svetskoj rang listi, i Mađarske.

Uprkos slabijim rezultatima, domaćini Evropskog prvenstva su na svim susretima imali periode dobre igre, pa su tek u finiši posustajali pred rivalima. Upravo je to razlog zbog kojeg će Hasanefendićevi učenici u subotu od 18.10 časova imati težak zadatak, da pobede domaćina i izbore što bolju poziciju pred drugi krug takmičenja.

Sigurdsonovi aduti

GOLMANI: Marinović (Balingen), Bauer (Koršenbroh) i Filcvizer (Krems). PIVOTMENI: Felzer (Diseldorf), Ginter (A1 Bregenc). LEVA KRILA: Vilcinski (Berlin), Johum (Alpa Hard). DESNA KRILA: Veber (Magdeburg), Knaut (Alpla Hard),Ves (Esen). BEKOVI: Abadir (Fivers), Silađi (Gumersbah), Ciura (Viborg), Fride (Sent Galen), Šlinger, Majer (A1 Bregenc), Vagesrajter i Hojc (Balingen).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.