Bivši prvak Evrope - ugašen!

Izvor: Mondo, 13.Sep.2018, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši prvak Evrope - ugašen!

Rukometni klub Borac iz Banjaluke prestao je zvanično da radi. Čelnici obustavili treninge svih selekcija ne samo zbog teške finansijske situacije već i zbog nedostatka infrastrukture

Banjalučki klub, osvajač Kupa evropskih šampiona u sezoni 1975/1976 i EHF kupa 1991. godine, i aktuelni osvajač Kupa Bosne prestao je da radi.

Čelnici jednog od najtrofejnijih klubova na ovim prostorima saopštili su da su povukli radikalni potez zbog teške finansijske situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i nemogućnosti da se obezbedi normalno funkcionisanje.

"Najveći domaći sportski brend, Rukometi klub Borac m:tel, od četvrtka, 13. 9. 2018. godine, prestaje sa pripremama za početak naredne sezone, odnosno obustavlja trenažni proces svih selekcija, od prvog tima do najmlađe generacije.

Razlozi za ovaj radikalan potez, na koji smo primorani, su nedostatak ne samo finansijskih sredstava, nego i infrastrukturnih objekata za treniranje.

Poslednje dve nedelje, zbog zauzetosti SD Borik, prvi tim, aktuelni osvajač Kupa BiH, trenirao je u dvorani u Čelincu, što iziskuje nove značajne troškove, a mlađe kategorije, koje redovno osvajaju najsjajnija odličja i u BiH i u regionu, bile su primorane da treninge održavaju u parku Mladen Stojanović, što je nedopustivo!

Podsećamo da je ova uprava, na čelu sa Milanom Radovićem i Marinkom Umičevićem, u prethodnom periodu, uložila ogroman trud, energiju, vreme i novac da bi vratila nasleđene dugove. Prethodnih pet godina, na godišnjem nivou, izdvajana je trećina ukupnog budžeta kluba za vraćanje tih nasleđenih dugova, uz servisiranje tekućih troškova, a u tom periodu osvojili smo četiri titule šampiona BiH i četiri Kupa BiH.

Ističemo da, kao odgovoran kolektiv, trudimo se maksimalno izmiriti poreske obaveze, a ove godine po osnovu poreza uplatili smo više od 70.000 KM (porezi, doprinosi i PDV), od čega više od 60.000 KM samo u poslednjih 15-ak dana. Osim sportskih rezultata, ovo je još jedan od razloga da dobijemo daleko veću podršku svih aktera našeg društva nego što je imamo.

Zbog svega navedenog, nismo u mogućnosti da obezbijedimo dodatna sredstva kako bismo i u narednom periodu trenažni proces svih selekcija održavali van Banjaluke, ali i obezbedili normalno funkcionisanje kluba. Nažalost, zbog toga primorani smo da, kao jedan od retkih klubova iz Banjaluke i Republike Srpske, koji je izborio nastup u nekom od evropskih takmičenja, obustavimo rad do daljnjeg", navedeno je u klupskom saopštenju, koje je potpisao direktor Vladimir Branković.

Navijaci @rkborac transparent na Trgu Krajine reagovali na sutrasnju obustavu radi! "Stop rusenju BL sporta". pic.twitter.com/Rxp4GXY6pp

— Mondo.ba Sport (@MondoBiHSport) 12 September 2018

Navijači su na banjalučkom Trgu Krajine postavili transparente kao reakciju na najavljenu obustavu rada Rukometnog kluba Borac na kojima piše "Stop rušenju BL sporta" i "Borik ne zaboravljamo".

Tim transparentom aludirali su na 30. mart 2000. godine, i košarkaški meč u Sportskoj dvorani "Borik" između Igokee iz Laktaša i banjalučkog Borca, kada je obezbeđenje tadašnjeg premijera RS Milorada Dodika fizički napalo navijače Borca.

Posle tog događaja krenula je propast košarkaškog kluba Borac, dok je Igokea nastavila sa uspesima i sada se takmiči u ABA ligi.

Pre pola godine zbog nemogućnosti da izmiri finansijske obaveze iz Premijer lige BiH ispao je fudbalski klub Borac, mada je u takmičarskom delu obezbedio opastanak u ligi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.