Bajern demolirao Anderleht, Kuzmanović načeo Everton

Izvor: Blic, 06.Mar.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajern demolirao Anderleht, Kuzmanović načeo Everton

Bajern iz Minhena je otvorio osminu finala Kupa UEFA petardom u Briselu protiv Anderlehta, Olimpik je velikih 3:0 ispustio u finišu kada je Zenit uspeo da golom u gostima obezbedi pristojan rezltat za revanš, Fiorentina je bila bolja od Evertona, a prvi gol na meču je postigao Zdravko Kuzmanović, Rendžers je u Glazgovu zahvaljujući smešnim reakcijama golmana Verdera za revanš napravio zalihu od dva gola, Simon Vukčević je još jednim sjajnim golom izvukao 1:1 sa gostovanja Sportinga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Riboku...Tvrd meč između Bajera i HSV-a doneo je "farmaceutima" minimalnu prednost pred revanš u Hamburgu, PSV naneo je poraz Totenhemu u Londonu, a gosti su se radovali i u Lisabonu, gde je Benfika golom sa igarčem manje na 15 minuta pre kraja ipak uspela da ublaži poraz od Hetafea.



Bajern iz Minhena je bez većih problema izašao na kraj sa belgijskim Anderlehtom u prvom meču osmine finala Kupa UEFA, pa će posle pobede od 5:0 revanš meč u Minhenu biti puka formalnost.

Domaći tim načeo je Hamit Antiltop topovskim udarcem sa 30 metara koji je završio u gornjem levom uglu golmana Anderlehta Žitke. Do kraja poluvremena Anderleht je ostao bez isključenog defanzivca Vasilevskog, koji je posle koškanja sa Tonijem zaradio crveni karton u 43. minutu. Samo dva minuta kasnije upravo je Luka Toni povisio na 2:0 i najavo lagan trijumf nemačkog predstavnika. Dok u Bundes ligi uglavnom greje klupu, Lukas Podolski u Kupu UEFA pruža daleko bolje partije. Zato i ne čudi što je dobio šansu od prvog minuta, a kao i mnoge prethodne prilike tokom Kupa UEFA i ovu je iskoristio je na najbolji mogući način. Mladi nemački napadač postigao je gol u 57. minutu čime je praktično rešio pitanje plasmana Bajerna u četvrtfinale. Do kraja meča Anderleht je dokusurio Miroslav Klose koji je na poluvremenu zamenio Tonija, a u 67. minutu povisio na 4:0, da bi zatim još jedan rezervista, Riberi potpuno deklasirao domaće golom u 86. minutu.

Fudbaleri Olimpika iz Marseja savladali su na svom terenu ekipu Zenita rezultatom 3:1 u prvom meču osmine finala Kupa UEFA.

Domaći tim odlično je otvorio meč šansama Nasrija i Sisea, koji su najavili težek posao fudbalerima Zenita u pokuđšaju da ostvare povoljan rezultat pre revanš. Jedinu ozbiljniju priliku gosti su proopustili u 14. minutu preko Aršavina, a u ostatku poluvremena uglavnom je igrao samo Marsej. Najpre je Niang u 29. minutu pogodio prečku sa svega šest metara, da bi nepunih deset minuta kasnije Sise na asistenciju Taiva doveo domaće u vođstvo od 1:0. Samo četiri minuta nastavka bilo je dovoljno Marseju da udvostruči prednost. Golman gostiju Malefejev je u dva navrata uspeo da odbije šut Samira Nasrija, ali se na pravom mestu našao Niang i povisio na 2:0. Pet minuta kasnije na scenu je ponovo stupio Đibril Sise. Napad Marseja krenuo je od neumornog Nasrija koji je uputio odličan centaršut sa desne strane, pa je Sise svojim drugim golom na meču praktično otpisao Zenit. Da revanš meč neće predstavljati formalnost za goste pobrinuo se najbolji igrča Zenita Aršavin koji je u 82. minutu smanjio rezultat i ostavio svoj tim u igri za četvrtfinale.

Gol Zdravka Kuzmanovića doneo je potpuno zasluženu prednost Fiorentini, a Montolivo je potvrdio trijumf Italijana u utakmici protiv Evertona - 2:0.

Viola je od samog starta bila ofanzivnija, ali su se njihove brze i tečne akcije završavale uglavnom udarcima koji nisu bili dovoljni da se savlada odlični Hauard. Englezi su uglavnom pretili iz retkih kontri.

Uprkos dominaciji, agresivna igra domaćih nije davala prave rezultate sve do poslednjih 20-ak minuta, kada je reprezentativac Srbije konačno uspeo da zatrese mrežu. Montolivo je pokušao sa poludistance, Ujfaluši je odbijenu loptu vratio Kuzmanoviću na ivici kaznenog prostora, a on je precizno i snažno poslao u donji desni ćošak gola. Desetak minuta kasnije Jorgensen je loptu prebacio ka Montolivo koji je uhvatio prelepim niskim volejem za 2:0 i verovatno poslao svoju ekipu među osam Kupa UEFA. Do kraja meča moglo je da bude još gore po Engleze, jer Santana nije uspeo da iskoristi lošu ofsajd zamku Evertona - lopta je prošla pored stative gola ovog puta zaista nemoćnog Hauarda.

Fudbaleri Rendžersa su pobedili Verder sa 2:0 na svom terenu, a približili su se četvrtfinalu Kupa UEFA najviše zahvaljujući golmanu gostiju iz Bremena Franku Vizeu.

Škoti su odigrali bolje i pre svega čvršće od rivala, kontrolisali su sredinu, ali njihovi napadi i ubacivanja sa boka nisu davali rezultate. Na drugoj strani Verder je bio još nemoćniji u ofanzivi, svoju prvu priliku imao je tek u 21. minutu, kada je Rozenberg video dosta slobodnog prostora i opalio sa 30-ak metara. Mekgregor je bio siguran, što se nikako ne može reći za reakciju njegovog kolege sa druge strane terena u finišu poluvremena. Šut Kuzina sa distance sprečio je da se na odmor ode bez golova i propisno obrukao Vizea. Istrčali golman ekipe iz Bremena je jak i ne preterano opasan šut bez potrebe pokušao da odbije preko prečke, ali je uspeo samo da komično lobuje sam sebe.

Pauza u poluvremenu mu nije pomogla da se oporavi od šoka, pa je u trećem minutu nastavka još jednom očajno reagovao. Strelac prvog gola je protrčao po krilu, uputio oštar pas po zemlji na peterac, a Vize je umesto da uhvati loptu "asistirao" Dejvisu.

Do kraja meča tupi napad Verdera je pokušavao da izvuče fleke, Rendžers se mudro i lagano branio i tako sačuvao rezultat dovoljan za miran revanš.

Huande Ramos se posle dugo vremena nalazi u nezgodnoj situaciji u Kupu UEFA - posle minimalnog poraza na Vajt Hart Lejnu Totenhem će morati da se dobro pomuči protiv PSV Ajndhovena u revanšu.

Ekipa iz Londona će imati za čim da žali, jer je tokom prvih 45 minuta imala dovoljno prostora, kontrolisala je loptu, ali nije stvarala ozbiljnije šanse. Holanđanima je trebalo mnogo manje poseda i jedan poklon Žilberta za veoma bitan gol u 34. minutu. Lenon je pokušao iz slobodnog udarca, PSV je blokirao loptu i otvorio brzu kontru, lopta je nekako stigla do defanzivca Totenhema, ali je on traljavo reagovao i dozvolio Farfanu da je otme i zakuca loptu pored Robinsona u gornji ugao. U drugom poluvremenu Totenhem je bacio sve karte u napad, a "filipsovci" su imali samo jednu ozbiljnu priliku. Lazović je promešao odbranu domaćih, ali je fantastičnim startom Vudgejt uspeo da mu skine loptu sa noge. Finiš je bio samo siže onoga što se dešavalo 90 minuta, Totenhem je imao apsolutnu kontrolu, ali ni jednu pravu šansu.

Bolton i Sporting iz Lisabona remizirali su na "Ribok stadionu". Domaći tim bio je bolji tokom prvog, gosti tokom drugog poluvremena, pa je posle svega viđenog nerešen rezultat ispao najpravedniji.

Domaći tim bio je daleko konkretniji tokom prvih 45 minuta, a nakon propuštene prilike Tejlora u šestom minutu usledilo je vođstvo. Helguson je u 24. minutu uputio centaršut, a loptu u gol Sportinga glavom je smestio Gavin Mekan. Bolton je izuzetno tvrdom, na momente i veoma grubom igrom, u potpunosti nezutralisao goste, a do kraja prvog dela šanse su posle udaraca sa distance propuštali Tejlor i Mekan. Tejlor je odlično reagovao u 52. minutu kada je nakon auta koji je izveo Ivan Kampo njegov udarac glavom završio na prečki. Gosti su se nešto kasnije revanširali istom merom, pa je udarac Simona Vukčevća u 68. minutu završio na prečki, ali je Simon samo minut kasnije bio mnogo precizniji. Zašto je bivši fudbaler Partizana u ovom trenutku u najboljoj formi u timu Sportinga pokazao je u 69. minutu kada je prelepim udaracem sa oko 25 metara savladao golmana domaćih i postavio konačan rezultat meča.

Dobri strai poznanici iz Bundes lige Bajer i Hamburger odigrali su prilično dosadan meč na "Baj areni", a da nije bilo gola koji je za domaći tim u 77. minutu postigao Gekas, duel četvrtoplasiranog i trećeplasiranog tima Bundes lige poneo bi epitet najslabijeg meča osmine finala. Obzirom da među oba tima nema nekih većih nepoznanica, revanš meč u Hamburgu najavljuje još veću borbu u koju će Bajer ući sa minimalnom prednošću.

Benfika se provukla protiv Nirnberga u šesnaestini finala, ali je sa mlakim partijama nastavila i u prvoj utakmici osmine finala protiv sjajnog Hetafea, pa je na svom terenu doživela neprijatan poraz - 1:2.

Meč je za domaće krenuo nizbrdo već posle devet minuta kada je direktno isključenje zaradio Oskar Kardozo, da bi 15 minuta kasnije De la Red doveo goste u vođstvo. Španski tim uspeo je da u 67. minutu preko Hernandeza udvostruči prednost, da bi Benfka i sa igračem manje uspela da preko Mantorasa u 76. minutu postigne počasni gol i samnji prednost Hetafea pred revanš u Madridu.

Kup UEFA 1/8 finala

Anderleht - Bajern 0:5

(Antiltop 9, Toni 45, Podolski 57, Klose 67, Riberi 86)

Marsej - Zenit 3:1

(Sise 38, 56, Niang 49 - Aršavin 82)

Rendžers - Verder 2:0

(Kuzin 44, Dejvis 48)

Fiorentina - Everton 2:0

(Kuzmanović 69, Montolivo 81)

Totenhem - PSV 0:1

(Farfan 34)

Bolton - Sporting 1:1

(Mekan 24 - Vukčević 69)

Bajer - Hamburger 1:0

(Gekas 77)

Benfika - Hetafe 1:2

(Mantoras 76 - De la Red 25, Hernandez 67)

Revanš mečevi na programu su 12. i 13. marta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.