Avio-kompanije zbog koronavirusa gube 30 milijardi dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avio-kompanije zbog koronavirusa gube 30 milijardi dolara

Prema procenama Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA) avio-kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona zbog epidemije koronavirusa izgubiće 27,8 milijardi dolara, dok će se potražnja za avio-kartama u tom regionu smanjiti za 13 procenata.

S obzirom na to da je procena rasta projektovana na 4,8 odsto, ukupni pad profita iznosiće 8,2 procenta, saopštila je IATA.

Po tom scenariju, gubitak prihoda iznosiće 27,8 milijardi dolara za avio-kompanije u azijsko-pacifičkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << regiji. Najveće gubitke zabeležiće kompanije iz Kine, čiji se pad profita samo na domaćem tržištu procenjuje na 12,8 milijardi, prenosi RTS.

Prema istom scenariju, kompanije koje posluju van tog regiona izgubiće 1,5 milijardi dolara, pod pretpostavkom da je pad tražnje ograničen samo na azijska tržišta.

Ukupno uzevši, gubitak će na globalnom nivou iznositi 29,3 milijarde dolara.

Taj gubitak će, prema procenama IATA, prilično umanjiti procene globalnog rasta za 2020. godinu.

Procene su, kako se navodi u saopštenju, slične onima koje tokom epidemije SARS-a. Tada je šestomečni period naglog pada propraćen jednako brzim oporavkom. U 2003. godini, SARS je bio odgovoran za pad od 5,1 odsto prihoda azijsko-pacifičkih aviokompanija.

To sve važi, ukoliko se epidemija zadrži pretežno u Kini. Ako bi se epidemija proširila na azijsko-pacifička tržišta, onda bi uticaji na avio-kompanije iz drugih regiona bili i veći.

"Ovakav pad potražnje kao rezultat izbijanja koronavirusa imaće finansijski uticaj na avio-kompanije, posebno za one koje posluju na kineskom tržištu. Procenjujemo da će se globalni saobraćaj zbog koronavirusa smanjiti za 4,7 odsto, što bi moglo značajno da umanji rast koji smo prethodno prognozirali i da izazove prvi ukupni pad potražnje od krize koju je izazvao SARS 2003. godine. I taj bi se scenario pretvorio u gubitak prihoda od 29,3 milijarde dolara", istakao je Aleksandre de Žinik, generalni direktor IATA.

Dodaje da avio-kompanije donose teške odluke za smanjenje kapaciteta, a u nekim slučajevima i ukidanja linija.

Prema njegovim rečima, niže cene goriva pomoći će nadoknađivanju nekih izgubljenih prihoda.

"Ovo će biti veoma teška godina za avio-kompanije", rekao je Žinik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avio-kompanije zbog korona virusa gube skoro 30 milijardi dolara

Izvor: Blic, 21.Feb.2020

Prema procenama Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA) avio-kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona zbog epidemije korona virusa izgubiće 27,8 milijardi dolara, dok će se potražnja za avio-kartama u tom regionu smanjiti za 13 procenata.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.