Austrijska štampa piše: Srbiji preti izbacivanje?

Izvor: Press, 01.Jun.2010, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijska štampa piše: Srbiji preti izbacivanje?

FIFA razmišlja da Srbiji zabrani učešće na SP u Južnoj Africi zbog divljanja naših navijača u Klagenfurtu, pišu bečki mediji. U FSS tvrde da to nije tačno, ali apeluju na Srbe iz Austrije da sportski bodre „orlove" Tiražni bečki dnevnik „Osterajh" objavio je u jučerašnjem broju šokantnu, ali na svu sreću netačnu vest, da fudbalskoj selekciji Srbije preti isključenje sa Mundijala zbog skandaloznog ponašanja pojedinih simpatizera >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << „orlova" u finišu prijateljske utakmice sa Novim Zelandom u Klagenfurtu!Prema njihovim saznanjima, zvaničnici svetske fudbalske federacije (FIFA) bili su zgranuti ponašanjem nekolicine Srba, koji su posle ubacivanja raznih pirotehničkih sredstava uleteli u teren, zatim počeli da se obračunavaju sa policijom i redarima i zamalo prekinuli prijateljski meč na „Hipo areni".
FSS: Nema razloga za brigu
Međutim, portparol FSS i tim-menadžer našeg nacionalnog tima Aleksandar Bošković kaže da razloga za brigu nema, odnosno da na Terazije 35 do juče pre podne nije stigao nijedan zvaničan dopis iz Ženeve u kojem se navodi da bi Srbija mogla da bude lišena takmičenja u Južnoj Africi. On je dodao da se pomenuti dnevnik „Osterajh" bavi neosnovanim insinuacijama, ali je apelovao na srpske iseljenike da u sutrašnjem meču sa Poljskom u Kufštajnu pokažu lepšu stranu svog navijačkog temperamenta.
- Kada sam saznao šta je objavljeno u jednim austrijskim novinama, odmah sam kontaktirao s kancelarijom FSS. Tvrdim da zasad nije stigao nijedan zvaničan dokument iz sedišta FIFA. Ovde je u pitanju insinuacija samo jednog medija i mi time ne želimo da se bavimo. Istina je da mi nismo bili organizatori utakmice, odnosno da meč nije odigran u našoj zemlji. Možemo samo da apelujemo na naše navijače da u sredu pokažu kako se bodri naš nacionalni tim i na taj način nastavimo da zajedno emitujemo sliku koju smo stvorili pre dve godine. Smatramo da je sve ono što se desilo u Klagenfurtu delo pojedinaca - rekao je tim-menadžer reprezentacije Srbije Aleksandar Bošković.
Nema sumnje da će srpski navijači sutra uveče u Kufštajnu, malom gradu uz nemačku granicu, biti pod posebnom prismotrom, odnosno da bi i najmanji incident na tribinama mogao „orlovima" da skrene misli sa priprema za Mundijal. Austrijska štampa uglavnom piše da je pokrajina Tirol u paničnom strahu, jer će se na tribinama u Kufštajnu naći sedam hiljada Srba (sve karte rasprodate), koji ne prezaju ni od najradikalnijih poteza. Podseća se da su navijači naše selekcije u Klagenfurtu palili baklje, stvarali nered i čak u teren ubacili punu staklenu flašu viskija koja je pojedinim srpskim igračima proletela pored glave.
Vidić: Gde su bili redari
- Mislim da na utakmici nije bilo dovoljno redara, tako da su pojedinci koji su sebi dali za pravo da uđu na teren uspeli u svojoj nameri. Većina navijača nas je fenomenalno bodrila, aplauzima su nas ispratili sa terena, što samo pokazuje da veruju u nas. Moramo da im se odužimo sutra protiv Poljske - rekao je najbolji štoper sveta Nemanja Vidić.
Zbog skandaloznog ponašanja navijača u Klagenfurtu besane noći imao je i predsednik FSS Tomislav Karadžić. On je besnim glasom poručio „da su pojedini navijači iz dijaspore išli u istu školu sa navijačima iz Srbije, odnosno da su dešavanja u Klagenfurtu slika i prilika problema sa kojima se suočava naša kuća fudbala". Takođe, on je naveo da su neodgovorni navijači iz dijaspore prosto razbesneli potpredsednika Vlade i ministra policije Ivicu Dačića.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.