Amir Kan novi svetski prvak

Izvor: B92, 19.Jul.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amir Kan novi svetski prvak

Britanski bokser Amir Kan postao je novi šampion u WBA poluvelter kategoriji, posle ubedljive pobede nad Ukrajincem Andreasom Kotelnikom u Mančesteru.

U svojoj trećoj odbrani titule 31-godišnji Kotelnik poražen je jednoglasnom odlukom sudija. Sa druge strane, Kan, koji je kao 17-godišnjak osvojio srebrnu medalju na OI u Atini 2004. godine u perolakoj kategoriji, neprekidno je napadao tokom celog meča.

"To je najbolji osećaj na svetu. Želim da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahvalim treneru i celom timu koji je sve ovo omogućio. Postao sam svetski prvak i sada ću da uživam", rekao je Kan posle meča.

"Još uvek sam mlad i tek me očekuju velike stvari", dodao je on.

Kan je u svojoj prvoj borbi za titulu prvaka sveta od početka bio veoma koncentrican i imao veliku podršku u MEN Areni pošto je odrastao u obližnjem Boltonu. Međutim, iskusni Kotelnik, sa skorom 31-2-1, nijednog trenutka nije uspeo da uzvrati na pravi način i konstantno se tokom meča nalazio u podređenom položaju.

Koliko je Kan bio dominantan najboje se vidi ako se pogledaju glasovi sudija, jedan je glasao 120:108, dok su druga dvojca brojala 118:111 u korist 22-godišnjaka.

Kan je jedini poraz u profesionalnoj karijeri, u 21 borbi, doživeo prošlog septembra kada je nokautiran od strane Kolumbijca Brejdisa Preskota, ali je nakon toga porazio Meksikanca Marka Antonia Bareru i promenio kategoriju.

"Šlušao sam trenera i Manija Pakijaoa i to mi je neverovatno pomoglo. Primio sam nekoliko udaraca, ali nisam žurio. Nekada sam to činio, ali takve amaterske greške su prošlost", istakao je Kan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.