Ako odete, vi ćete najviše izgubiti!

Izvor: Blic, 14.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako odete, vi ćete najviše izgubiti!

Ukoliko srpski klubovi istupe iz NLB lige, napraviće glupost i naneti štetu samo sebi, odgovara Radovan Lorbek, predsednik i suosnivač NLB lige, na najavu Košarkaškog saveza Srbije da će se kvintet sa Jadrana vratiti u domaće okvire.

Jedan od čelnih ljudi regionalnog takmičenja veruje da naše ekipe neće napustiti NLB ligu.

- Mi smo dogovore postigli sa svim košarkaškim institucijama u Srbiji, kao i sa Đordijem Bartolomeuom, direktorom ULEB-a. Tada su svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << klubovi, i ja kao predstavnik lige, potpisali ugovor o trajnoj saradnji. Naravno, on može da se raskine ako je jedna strana nezadovoljna, ali ubeđen sam da bi to bila velika šteta za srpske timove, ali i za naše takmičenje koje je proizvod samih klubova. Finansijsku stabilnost i kvalitet Partizan, Zvezda, FMP, Hemofarm i Vojvodina pre će imati u zajedničkom takmičenju sa ekipama iz Slovenije i Hrvatske nego da igraju između sebe - kaže Lorbek.

U KSS tvrde da se ULEB ne bi mešao?

- Kada smo se ujedinili, svi smo ušli u zajednički lonac i odrekli se po jednog mesta u ULEB kupu da bismo to omogućili najbolje plasiranim u NLB ligi. Hteli smo da napravimo takmičenje koje bi bilo ekvivalent Španiji i Italiji. ULEB hoće više klubova iz različitih zemalja u svojim takmičenjima. Znate, ja sam 18 godina bio direktor Olimpije i znam šta je najbolje - samo Jadranska liga, ne sumnjam da je to slučaj i sa srpskim ekipama.

Mislite da Srbija ne može da ima kvalitetnu domaću ligu?

- Srbija pre svega treba da formira 10-12 vrhunskih i profesionalnih klubova, ali objektivno ekonomska situacija vam to ne dozvoljava. Ako biste i krenuli, dugo biste čekali da se to ostvari. Liga SFRJ je bila u vrhu Evrope, imala je 14 vrhunskih klubova i zato je jadransko takmičenje nastalo na interesima velikih klubova.

Košarka u Srbiji, mišljenje je mnogih, oslabila je pokretanjem NLB lige?

- Pogledajte učinak mlađih srpskih selekcija prošlog leta. Ma, to svet još nije video, takve rezultate nije beležila ni Jugoslavija nekad. Slabi rezultati A reprezentacije? Pa, ne sastavljate vi državni tim od igrača iz NLB lige, već od onih što igraju u Evropi i NBA. Takav potencijal nije kod kuće, Slovenija ima 15, a Srbija 100 internacionalaca, zar nije problem u tome?

Kako će izgledati NLB liga ako Srbi istupe?

- Sa finansijske strane po statutu sav profit ide klubovima, nema privatnih interesa, dakle tu niko neće izgubiti, ali hoćemo svi na kvalitetu ako srpski kvintet ode. Međutim, moram da kažem da se NLB liga igrala i pre učešća srpskih klubova, igraće se i bez njih, iako, ponavljam, verujem da neće doći do njihovog istupanja, jer je NLB liga čvrsto uglavljena u evropskim razmerama, pustila je korene - završio je Lorbek.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.