Advokati: NVO bi mogle da zloupotrebe zakon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati: NVO bi mogle da zloupotrebe zakon

Advokatska komora Srbije podržala je danas inicijativu za što brže usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći za socijalno ugrožene i upozorila da organizacije civilnog društva pokušavaju iz ličnih ekonomskih razloga da sebe promovišu za pružanje te vrste pomoći.

Komora navodi da je usvajanje tog Zakona od važnosti ne samo zbog pridruživanja EU već, pre svega, zbog potrebe da se svima omogući delotvoran pristup pravdi, bez obzira na materijalni položaj ili druga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posebna svojstva.

"U izradi Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći moraju se poštovati evropski standardi u zaštiti ljudskih prava uz uvažavanje specifičnih potreba i položaja potencijalnih korisnika", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Komore, advokat Dragoljub Đorđević.

Povodom inicijative koju su pre nekoliko dana predočile organizacije civilnog sektora, Advokatska komora je navela da one moraju da daju jasan odgovor na pitanje ko u njihovo ime građanima pruža besplatnu pravnu pomoć.

Đorđević je naveo da u zemljama EU pravnu pomoć, pa i besplatnu pravnu pomoć, pružaju advokati i da to pravo mora biti garantovano i građanima Srbije.

"Pravo na jednak pristup pravdi podrazumeva da besplatna pravna pomoć mora biti stručna, profesionalna i pružena od nezavisnog pravnog stručnjaka, a što advokatura jeste i što je više puta i dokazala", dodaje se u saopštenju.

Advokatska komora Srbije navodi da zahtev jednog broja organizacija civilnog društva da im se omogući određeni položaj u sistemu besplatne pravne pomoći, predstavlja pokušaj stvaranja "privilegovanog položaja" odnosno "pokušaj ostvarivanja ličnih ekonomskih interesa".

Od pre 154 godine, od donošenja prvog Zakona o pravozastupnicima u Srbiji su se znala pravila o uređenju advokature i svaki pokušaj njenog izjednačenja sa organizacijama civilnog sektora, sindikatima ili pravnim klinikama na kojima bi korisnicima besplatne pravne pomoći pomoć pružali studenti, suprotno je Ustavu a za advokaturu neprihvatljivo, upozorila je Advokatska komora Srbije.

Organizacije civilnog društva u utorak su upozorile da Srbija jedina u Evropi nema zakon o besplatnoj pravnoj pomoći i zatražile od nadležnih ministarstava, Vlade i poslanika da se takav zakon donese što hitnije.

Organizacije su navele da se korisnicima te vrste pomoći - siromašnima, žrtvama nasilja, trgovine ljudima, diskriminacije mora garantovati uvažavanje njihovih specifičnih potreba i položaja i upozorile da ti ljudi "ne smeju biti taoci želje za bogaćenjem".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kako do besplatne pravne pomoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2016

Organizacije civilnog društva upozorile su na da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji bi pomagao siromašnima, žrtvama nasilja, trgovine ljudima i diskriminacije...Oni zahtevaju od nadležnih ministarstava, vlade i poslanika da se takav zakon što pre donese....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.