AKN: Kongo odoleo Gani, ali ne i Niger Maliju

Izvor: Mondo, 20.Jan.2013, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AKN: Kongo odoleo Gani, ali ne i Niger Maliju

Jedan od favorita za osvajanje trofeja Afričkog kupa nacija vodio 2:0, ali nije uspeo da pobedi. Golman Konga Kidiba tradiocionalno proslavljao golove svojih saigrača skakutanjem na zadnjici. Mali tek u finišu do pobede protiv Nigera.

Drugi dan Afričkog kupa Nacija doneo je i golove.

Posle dva puta po 0:0, u duelima domaćina Južne Afrike i Zelenortskih ostrva, odnosno Angole i Maroka, usledio je novi meč bez pobednika: Gana - Kongo 2:2.

Tek u četvrtoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << utakmici turnira, neka reprezentacija došla je do tri boda. Favorizovanom Maliju, iako vidno kvalitetnijem od Nigera, dugo je trebalo da slomije otpor rivala.

Čovek odluke bio je dugogodišnji igrač Barselone, od ove sezone član kineskog Dalijena, Sejdu Keita, koji je u 84. minutu iskoristio grešku golmana Daudija Kasalija, kojem je ispala lopta posle vazdušnog duela sa saigračem i protivničkim igračem.

Iskusan igrač poput Keite takav poklon ne propušta. Udarcem levom nogom iz prve sa oko sedam metara našao je put lopti do mreže.

Keita je prethodno nekoliko puta bio blizu pogotka, a posebno u 75. minutu kada je sa 17 metara gađao ugao protivničkog gola, ali je pogodio prečku.

Navijači Gane ne mogu da budu zadovoljni posle prvog kola Grupe B, pošto je njihova reprezentacija igrala nerešeno sa Kongom u Port Elizabetu - 2:2.

Posebnu pažnju u nedeljnoj utakmici privukao je golman Konga Robert Kidiba, koji je oba gola svoje reprezentacije proslavio skakutanjem na zadnjici, kao što je to činio kada je njegov Mazembe 2010. godine stigao do finala Svetskog prvenstva za klubove, u kojem je poražen od Intera.

Gana, jedan od favorita za osvajanje turnira, imao je dva gola prednosti, ali je borbeni rival uspeo da se vrati u meč i zasluženo dođe do boda. Šta više, Kongo je u finišu meča bio blizu osvajanja sva tri boda, ali je Abdul Dauda odlično odbranio šut Jusufa Mulumbua u 84. minutu. Lopta je išla u donji desni ugao, činilo se da će završiti u mreži, međutim, Dauda je odličnom "paradom" uspeo da je skrene u korner.

Gana je povela u finišu prvog poluvremena, kada je Emanuel Agjemang Badu uklizao u petercu na centaršut Kvadva Asamoe i savladao golmana Kidibu.

Na 2:0 povisio je fudbaler Juventusa Kvadvo Asamoa posle kornera u 49. minutu.

Igrači Konga, ipak, brzo su se oporavili od tog pogotka i četiri minuta kasnije smanjili na 1:2. Strelac je bio Mabi Mputu.

Konačan rezultat postavio je napadač Anderlehta Mbokani iz penala u 69. minutu.

REZULTATI 1. KOLA:

Grupa A:

Subota:

Južna Afrika - Zelenortska Ostrva 0:0

Angola - Maroko 0:0

TABELA: Južna Afrika 1, Zelenortska Ostrva 1, Angola 1, Maroko 1.

Grupa B:

Nedelja:

Gana - Kongo 2:2 (1:0)

Mali - Niger (19.00)

TABELA: Gana 1, Kongo 1, Mali, Niger.

Grupa C:

Ponedeljak:

Zambija – Etiopija (16.00)

Nigerija – Burikina Faso (19.00)

TABELA: Zambija, Nigerija, Burkina Faso, Etiopija.

Grupa D:

Utorak:

Obala Slonovače – Togo (16.00)

Tunis – Alžir (19.00)

TABELA: Obala Slonovače, Tunis, Alžir, Togo.

(MONDO, foto: Beta-AP)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.