64 sportista u programu OKS za Rio

Izvor: B92, 11.Okt.2013, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

64 sportista u programu OKS za Rio

Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije usvojio je odluku da na osnovu ostvarenih rezultata u program Rio 2016. godine uđe 64 sportista.

Od tih sportista desetoro će biti u prvoj kategoriji, 29 u drugoj i 25 u trećoj kategoriji.

Očekivano, u prvoj kategoriji se nalaze osvajači medalja sa Igara u Londonu prošle godine Milica Mandić, Ivana Maksimović i Andrija Zlatić. Zanimljivo, najbolji srpski teniser Novak Đoković nalazi se u drugoj kategoriji.

Mandićevoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Maksimovićevoj i Zlatiću će se pridružili evropski šampioni u kajaku i atletici Dalma Benedek Ružičić i Asmir Kolašinac, bronzana sa Svetskog prvenstva u tekvondou Ana Bajić, osvajači bronzanih medalja na Svetskom prvenstvu u atletici Ivana Španović i Emir Bekrić, kao i pobednici na Evropskom prvenstvu u veslanju u disciplini dvojac bez kormilara.

Na osnovu usvojenih kriterijuma i ostvarenih rezultata u prethodnom periodu u kategorizaciju OKS ušli su i atletičarke Tatjana Jelača i Amela Terzić, mačevalka Romana Caran, rvač Kristijan Fris i kajak dvosed 200m.

U kategorizaciji OKS nalaze se i muška vaterpolo reprezentacija, i muške i ženske košarkaške, odbojkaške i rukometne reprezentacije.

OKS je takođe odlučio da šef misije Srbije za Zimske olimpijske igre u Sočiju bude izvršni direktor OKS Damir Štajner. On je istakao da je Srbija na osnovu trenutnog stanja na rang listama Međunarodnih sportskih federacija za Igre u Sočiju obezbedila tri kvote u alpskom skijanju, dve u nordijskom i jednu u bijatlonu.

Konačan broj sportista Srbije koji će se takmičiti u Sočiju biće poznat 19. januara, kada će i zvanično biti završen kvalifikacioni period.

Izvršni odbor usvojio je izveštaje šefa misije Nikole Kuljače sa Mediteranskih igra u Mersinu i Evropskog olimpijskog festivala mladih održanog u Utrehtu ovog leta. Kuljača je još jednom napomenuo da je Mediteranski tim Srbije osvojio 34 medalje, od čega 12 zlatnih, 11 srebrnih i 11 bronznih i da je zauzeo osmo mesto u ukupnom plasmanu nacija. Kuljača je informisao Izvršni odbor da zbog privatnih obaveza nije više u mogućnosti da bude sportski direktor Olimpijskog komiteta Srbije, a tu funkciju će od sada obavljati Damir Štajner.

Na sednici Izvršnog odbora doneta je odluka da se usled nepravilnosti u korišćenju sredstava iz redovnih programa OKS isključuju tekvondo treneri Predrag Kovačić, Goran Petrović i Mario Dujić do kraja 2014. godine.

Kategorizacija - individualni sportovi

Prva kategorija: Milica Mandić (tekvondo), Ivana Maksimović, Andrija Zlatić (streljaštvo), dvojac bez kormilara Stojić/Beđik (veslanje), Asmir Kolašinac, Emir Bekrić, Ivana Španović (atletika), Ana Bajić (tekvondo), Dalma Benedek Ružičić (kajak).

Druga kategorija: Zorana Arunović, Nemanja Mirosavljev (streljaštvo), Velimir Stjepanović (plivanje), Dragana Gladović, Damir Fejzić (tekvondo), Novak Đoković, Nenad Zimonjić, Janko Tipsarević (tenis), Aleksandar Maksimović (rvanje), k4 Holpert/Zorić/Aleksić/Terzić, k1 Tomićević, k4 Nađ/Tibor/Horvat/Kubik, k2 sestre Moldovan, k1 Dragosavljević (kajak), dubl skul Marjanović/Filipović, Obradović/Filipović i četverac Vasić/Đerić/Vuković/Jagar (veslanje).

Treća kategorija: Damir Mikec, Jasna Šekarić, Andrea Arsović, Bobana Veličković (streljaštvo), Vanja Babić (tekvondo), Ivan Lenđer, Nađa Higl (plivanje), Mihail Dudaš, Tatjana Jelača, Amela Terzić (atletika), Aleksandar Drenovak (boks), Ana Ivanović (tenis), Aleksandar Karakašević (stoni tenis), Gabor Kasa (biciklizam), Dimitri Gerasimenko, Aleksandar Kukolj, Jovana Rogić (džudo), Zaur Efendijev, Davor Štefanek, Kritijan Fris (rvanje), Pajić/Stanojević, Novaković/Filipović (kajak), Romana Caran (mačevanje).

Kategorizacija - ekipni sportovi:

Prva kategorija: vaterpolisti.

Druga kategorija: odbojkaši i rukometaši.

Treća kategorija: rukometašice, odbojkašice, košarkaši i košarkašice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.