Teslini ostaci u hramu - dokaz srpstva?

Izvor: B92, 02.Mar.2014, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teslini ostaci u hramu - dokaz srpstva?

Predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike Bratislav Petković podržao je danas inicijativu Privremenog organa grada Beograda za premeštanje urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, ističući da urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat.

On je, u izjavi Tanjugu, kazao da je ta inicijativa veoma dobra i pozitivna i da Nikola Tesla treba da dobije grob.

Prema rečima Petkovića, inače bivšeg ministra kulture, time bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okončale i priče da je Tesla navodno bio najveći Hrvat svih vremena, iako se zna da je on bio Srbin, pravoslavne vere.

"Njegova urna ne treba da se tretira kao eksponat muzeja, kao elektromagnet. To su zemni ostaci, koji treba dostojno da se sahrane, da postoji grobno mesto i spomenik", podvukao je Petković.

Ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je danas u Loznici da ne zna za pobunu stručne javnosti protiv premeštanja urne i da na Vladu o tome nije došla neka dodatna informacija, sem što su se u medijima pojavili neki tekstovi.

"Nijednom o tome nije došla na vladu neka dodatna informacija, sem što su se u medijima pojavili neki tekstovi", kazala je ministarka u Loznici, odgovarajući na pitanja novinara.

On je ukazao da bi takav poduhvat imao i ogroman turistički potencijal, te bi, ako njegovi ostaci budu premešteni na Vračar to postalo mesto hodočašća, i značajno bi "podigao" Beograd na mapi sveta.

Petković je kazao da nije upoznat sa testametnom Tesle u kojem je zatražio da se njegovi ostaci čuvaju u muzeju.

Reagujući na saopštenje "naučnih radnika" koji se protive tom sporazumu, Petković je izjavio da bi želeo da vidi ko su ti naučni radnici koji su protiv premeštanja urne.

Sporazumom koji je pre dva dana potpisan u Patrijaršiji SPC predviđeno je da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle 10. jula budu premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik.

Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović u ime Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

A u hramu Tesla, Pupin i Milanković...

Direktor Etnografskog muzeja Miroslav Tasić tvrdi da porodica čuvenog naučnika Nikole Tesle nikada nije želela da njegovi posmrtni ostaci budu muzejski eksponat i podržava premeštanje njegove urne iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save.

Tasić je Tanjugu rekao da porodica, naprotiv, nikad nije želela tako nešto.

"Zamislite dokle bi nas to dovelo ako bismo sada izlagali mošti u muzeju. To nije u skladu sa našom tradicijom i kulturom. Takav stav podržavaju i patrijarh i država i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Svi se slažemo oko toga da mošti Nikole Tesle treba da dobiju mesto u sabornom hramu na Vračaru", kaže Tasić.

Kako je naveo, "najlepše bi bilo da je u Hramu Svetog Save s jedne strane Tesla, a s druge Mihajlo Pupin". Tu bi, dodaje, bilo mesta i za Milutina Milankovića.

"To bi onda bio mali srpski Panteon onih koji su nas zadužili", zaključio je Tasić.

#odbranimoTeslu

Grupa naučnika i poštovalaca Nikole Tesle, u znak protesta protiv namere da urna poznatog naučnika bude premestena, kreirala je na Fejsbuku stranicu pod nazivom "Ostavite Teslu na miru", koja trenutno ima više od 19.000 pristalica.

I na Tviteru je pokrenut hešteg #odbranimoTeslu.

Na Fejsbuk stranici komentar je ostavio zamenik direktora Arhiva Jugoslavije i član UO Muzeja Nikola Tesla mr Dragan Tešić koji kaže da se Upravni odbor uvek protivio takvoj inicijativi SPC i pojedinih državnih organa.

"Verujem da će UO i uprava Muzeja tokom narednih dana i aktivnije reagovati. UO nijednom nije pitan o ovoj inicijativi u poslednjih osam meseci, osim što nas je direktor obavestio o namerama pojedinih "krugova" koji su već godinama tražili izmeštanje Tesline urne", napisao je on.

Urna Nikole Tesle nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Teslini ostaci u hramu - dokaz srpstva?

Izvor: B92, 02.Mar.2014

Predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike Bratislav Petković podržao je danas inicijativu Privremenog organa grada Beograda za premeštanje urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, ističući da urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat...On je, u izjavi Tanjugu, kazao...

Nastavak na B92...

Petković za premeštanje Tesline urne u Hram Svetog Save

Izvor: Blic, 02.Mar.2014

Predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike Bratislav Petković podržava inicijativu Privremenog organa grada Beograda za premeštanje urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, ističući da urna slavnog srpskog naučnika nije muzejski eksponat...On je, u izjavi Tanjugu, kazao da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.