Izvor: Politika, 15.Dec.2011, 01:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pomama za ribom uoči Svetog Nikole
U vreme božićnog posta i uoči jedne od najvećih srpskih slava, Svetog Nikole, tradicionalno se povećava kupovina i konzumacija ribe. Statistika kaže da građani Srbije u decembru pojedu plodove reka i mora koliko i za prethodnih 11 meseci u godini. Ponuda ove vrste mesa u supermarketima, hipermarketima i na pijacama veoma je dobra. Prodaja u „Maksiju” i „Tempu” od 1. do 10. decembra porasla je 17 odsto, a očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se da će do 19. decembradosegnuti 50 odsto.
U prestoničkim ribarnicama kažu da je promet ovog meseca odličan, ali da se vrh tražnje očekuje predstojećeg vikenda.
Kontrolu ispravnosti ribljeg mesa obavlja Veterinarska inspekcija, a Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da je kvalitet u regularnim prodavnicama na visokom nivou.
– Trebalo bi pazariti samo u prodavnicama koje imaju rashladne vitrine ili bazene. Sugrađani moraju da pročitaju deklaraciju na kojoj su navedeni podaci o proizvođaču, uvozniku, distributeru, kao i rok upotrebe i uslovi čuvanja. Treba izbegavati kupovinu van prodavnica, iz kofa na trotoarima, i pazariti samo u registrovanim ribarnicama – ističe Bogosavljević.
----------------------------------------------
Imamo običaj, ali nemamo naviku
Statistika pokazuje da se u Srbiji godišnje po glavi stanovnika pojede tek 8 do 14 kilograma ribe, dok „domaćin” koji priprema posnu slavu, za taj dan pazari od 20 do 30 kilograma ove namirnice. U svetu je ta cifra 16,5 kilograma po glavi stanovnika, dok je u razvijenim zemljama prosek 24 kilograma.
– Potrošnja ribe zavisi od navike, ali je mi nemamo. Nismo svesni nutritivne vrednosti ove namirnice, a poznato je da se na trpezi treba naći bar dva puta u nedeljno – ističe Milan Baltić, profesor na Veterinarskom fakultetu.
L. L.
objavljeno: 15.12.2011.