Patrijarh pomirio Karađorđeviće

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh pomirio Karađorđeviće

Posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole biće položeni u Kripti Svetog Đorđa na Oplencu 6. oktobra.

Karađorđevići su juče ipak postigli kompromis oko detalja sahrane posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole, posle jučerašnjeg dvipočasovnog sastanka sa patrijarhom Irinejom.

Patrijarh je uspeo da pomiri Karađorđeviće i stiša strasti, uoči ekshumacije posmrtnih ostataka nekadašnjeg jugoslovenskog namesnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegove supruge i sina, čija tela treba da konačno počivaju u Srbiji.

Dogovoreno je da posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole budu položeni u Kripti Svetog Đorđa na Oplencu 6. oktobra. Dan ranije, posmrtni ostaci biće izloženi u Sabornoj crkvi u Beogradu gde će se održati liturgija i pomen.

– Nedorečeno je ostalo da li će posmrtni ostaci biti položeni po molbi princeze Jelisavete, u kripti 23, 24 i 25. Dragomir Acović insistirao je na drukčijem rasporedu, ali se na kraju složio da sve troje, knez Pavle, kneginja Olga i knežević Nikola, budu smešteni u Kripti. U tome je posredovao patrijarh Irinej, čija se volja nesumnjivo mora poštovati – rekla je posle sastanka princeza Jelisaveta Karađorđević.

Princ Vladimir je na sastanku čak ponudio svoje grobno mesto i mesto svoga oca kraljevića Andreja, kako bi porodica kneza Pavla Karađorđevića bila smeštena jedno pored drugoga, imajući u vidu da su ceo život bili rasuti na raznim stranama sveta.

Neki od članova kraljevske porodice, arhivski snimak iz 2009. (foto Tanjug)

– Član Krunskog saveta Dragoljub Acović zatražio je vreme da se dogovori sa Upravnim odborom Zadužbine, pozivajući se na ranije pravilnike iz vremena kraljevstva o sahranjivanju, koji su se tada primenjivali, ali kako se radi o republici, postavlja se pitanje valjanosti takvog pravilnika, kao i njegove primene – kaže Jelisaveta, dodajući da će konačnu reč ipak dati Vlada Srbije i protokol koji je određen odlukom Vlade Republike Srbije.

Ovo je rezultat jučerašnjeg sastanka koji je u podne, u Patrijaršiji srpske pravoslavne crkve, održan po pozivu patrijarha Irineja. Susretu su, pored patrijarha Irineja, prisustvovali članovi porodice Karađorđević, kao i dvojica vladika, članovi Sinoda – sremski Vasilije i šumadijski Jovan.

Sastanku su između ostalih prisustvovali Aleksandar Drugi Karađorđević, princeza Jelisaveta Karađorđević, princ Vladimir Karađorđević, princeza Linda Karađorđević i princ Mihailo Karađorđević.

A. Apostolovski

objavljeno: 19.09.2012.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Patrijarh sačuvao obraz naslednika

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2012, 07:42

Nakon dvoipočasovnih razgovora patrijarha srpskog Irineja, vladika sremskog Vasilija i šumadijskog Jovana sa prestolonaslednikom Aleksandrom Drugim, prinčevima Vladimirom i Mihajlom, princezom Lindom i kneginjom Jelisavetom Karađorđević, teškom mukom došlo se do kompromisa o sahrani zemnih ostataka...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.