Oštećen hram SPC u Karlovcu

Izvor: RTS, 27.Avg.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećen hram SPC u Karlovcu

Nepoznata osoba oštetila je tokom provale drvena vrata Katedralnog hrama Svetog Nikole u Karlovcu, što je već četvrta provala u taj objekat Srpske pravoslavne crkve. Počinioci nisu pronađeni.
Iguman Georgije Stanković je za agenciju Hina rekao da, za razliku od prethodnog obijanja kada je pričinjena velika šteta, ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puta unutar objekta ništa nije uništeno ni otuđeno, prenosi Tanjug.

"Šteta je nešto preko 2.000 kuna. Ali, podsećam da je ovo jedini verski objekat u Karlovcu koji se skrnavi. Pritom policija ne pronalazi počinioce", navodi starešina hrama.
I karlovačka policija je potvrdila da je nepoznata osoba provalila u katedralni hram u gradskoj četvrti Zvezda, pri čemu je počinjena materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.
Iguman Georgije podseća da je to četvrta provala i jedno u nizu skrnavljenja, kamenovanja prozora, pisanja ustaških znakova i grafita s porukama mržnje, pa postavlja pitanje da li izgredi nose poruku o "neprihvatljivosti pravoslavnog dušebrižništva u Karlovcu".
Gornjokarlovačka eparhija na svojoj internet stranici napominje da je Hram Sv. Nikole sedište crkvenog i administrativnog života te eparhije, ističući kako se ovim i ranijim napadima pravoslavnom episkopu poručuje da mu nije mesto u istorijskoj rezidenciji u centru Karlovca, koja je u fazi obnove i koja mu neće doneti bezbednost za život i rad.
"Ako uzmemo u obzir žalosnu i nepotrebnu nacionalnu i versku netrpeljivost u Hrvatskoj, videćemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije hronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u nacionalnim i verskim frakcijama", navode iz eparhije.
Ističu, takođe, da skrnavljenje svetoga hrama, makar i u pijanom stanju, kao i širenje mržnje i vređanje svedoči "da smo daleko od Hrista i jevenđelja – ma ko bili i kako se krstili".
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije je osudio skrnavljenje hrama u Karlovcu, navodeći da je to zapravo jasna poruka da episkopu gornjokarlovačkom Gerasimu i preostalim Srbima nije mesto u Karlovcu.
Linta kaže da je reč o četvrtoj provali u taj objekat Srpske pravoslavne crkve i da je strašno što nadležni u Hrvatskoj ne sankcionišu te incidente.
Naveo je da u prethodna tri incidenta hrvatska policija i tužilaštvo nisu našli počinioce.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.