Mošti Svetog Nikole stižu u Moskvu

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mošti Svetog Nikole stižu u Moskvu

Mošti jednog od najvećih hrišćanskih svetaca — Nikole Čudotvorca — stići će 21. maja u Rusiju iz Barija, o tome su se dogovorili patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i papa Franja tokom prošlogodišnjeg sastanka u Havani, saopštio je novinarima predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion Volokolamski.

„Od 21. maja do 28. jula 2017. godine biće održan prenos dela moštiju svetog Nikole Čudotvorca koji se čuvaju u papskoj bazilici u italijanskom gradu Bariju, u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. To je jedinstveni događaj za čitavih 930 godina boravka moštiju u Bariju, tokom kojih oni nikad nisu napuštali grad. Dogovor o tom događaju koji je bez presedana postignut je tokom sastanka patrijarha Moskovskog i Cele Rusije Kirila sa papom Rimskim Franjom 12. februara 2016. godine“, rekao je Ilarion.

On je naveo da je prenos moštiju upriličen uoči 22. maja — datuma prenosa moštiju Svetog Nikole u Bari.

Prema rečima mitropolita, do jula će se mošti nalaziti u Moskvi u Hramu Hrista Spasitelja, a zatim će biti dostavljene u Sankt Peterburg.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.