Mošti Svetog Nikole putuju u Rusiju

Izvor: B92, 21.Maj.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mošti Svetog Nikole putuju u Rusiju

Mošti Svetog Nikole, jednog od svetaca koji su najpoštovaniji u pravoslavnoj crkvi i koji je bio inspiracija za Deda Mraza, poslate su na izložbu u Rusiji iz italijanske crkve u kojoj su ležale više od 900 godina.

Relikvije će biti izložene u moskovskoj Crkvi Hrista Spasitelja do sredine juna, a zatim u Sankt Peterburgu, do 12. jula, kada će biti vraćene u Bari, u Italiji.

U dva ruska grada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekuje se veliko interesovanje vernika.

Dogovor o slanju moštiju u Rusiju je sklopljen prošle godine na sastanku pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, što je bio prvi sastanak nekog poglavara ruske crkve sa papom.

Dobrotvor Nikola je bio biskup grada Mire, današnje Demre u Turskoj, a veći deo ostataka njegovog tela je 1087. donet u Bari.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.