Izvor: B92, 11.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Identifikovana tela žrtava

Beograd -- U Zagrebu je završena identifikacija posmrtnih ostataka 19 osoba srpske nacionalnosti, saopštio je Dokumentaciono informacioni centar Veritas.

Identifikovani posrmtni ostaci ekshumirani su oktobra 2006. godine iz zajedničke grobnice na groblju Svetog Nikole u Petrinji, u kojoj je bilo pokopano 160 leševa Srba sa Banije, Korduna i iz Like, među kojima 40 ženskih, koji su stradali u agresiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hrvatskih oružanih snaga u avgustu 1995. godine na zaštićenu zonu UN-a, poznatu kao sektor "Sever".

Veritas je saopštio da su identifikovani Prusac Mirka Dušan iz Gornjeg Klasnića, Glina; Blanuša Vladimira Živko iz Kremena, Slunj; Janić Milenka Drago iz Podravske Slatine; Vinčić Stojana Stanko iz Petrinje; Ranić Jove Dragan iz Petrinje.

Identifikovani su i Grubješić Jovana Đuro iz Petrinje; Đaković Jove Mirko (65) iz Petrinje; Zrnić Steve Janko iz Petrinje; Bobić Milana Petar iz Otočca; Klipa Mane Boško iz Plaškog; Vidić Mile Jovanka iz Vojnića; Kosanović Nikole Mićo iz Ogulina.

Među identifikovanim su i Radanović Milana Ranka iz Čremušnice, Vrginmost; Popović Mile Dušan iz Vojnića; Birač Stojana Ranko iz Trnovca, Glina; Jelić Dmitra Dragan iz Gline; Klarić Dmitra Dušan iz Kordunskog Ljeskovca, Slunj; Tomić Branka Miloš iz Tremušnjaka, Petrinja i Bogojević Sime Miloš iz Velikog Šušnjara, Petrinja.

Identifikovani su i posmrtni ostaci Dušana Klarića, kojeg je u avgustu 2006. godine prepoznao sin Miloš gledajući snimak zarobljavanja i maltretiranja srpskih civila u izbegličkoj koloni tokom akcije "Oluja" na putu Glina - Dvor od strane pripadnika elitne jedince HV-a "Crne mambe”.

Sa istog grobišta je 4. decembra ove godine identifikovano 12 posmrtnih ostataka, a to su ujedno bile i prve identifikacije sa ove lokacije.

Na ovom području nalazi se još nekoliko sličnih grobišta (Dvor 112, Glina 77, Selište 17, Slunj 16) i na desetine pojedinačnih grobova, sa nekoliko stotina posmrtnih ostataka srpskih žrvata iz vremena "Oluje", koji još čekaju povoljnu "političku klimu" da budu ekshumirane i identifikovane.

Na području sektora "Sever", u "Oluji" je, prema Veritasovim podacima, poginulo 716 osoba srpske nacionalnosti, od čega 446 civila.

Za zločine nad Srbima u toku te hrvatske vojno-policijske akcije na području sektora "Sever" još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim ni pred nacionalnim sudovima, istaknuto je u saopstenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.