I dijaspora slavila Svetog Nikolu

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dijaspora slavila Svetog Nikolu

Na krsnu slavu, Svetog Nikolu, u hramovima i domovima u matici i širom sveta gde ima Srba bilo je svečarski.

Ovog sveca slavi mnogo naših ljudi u Minhenu, pa je u hramu Svetog Jovana Vladimira kralja srpskog obred osveštanja počeo ujutro pre liturgije, a onda je nastavljen. Svečari su donosili slavski kolač, žito, sveću i vino.

Sa sveštenicima su uz molitvu Svetom Nikolaju rezali i okretali slavske kolače, polivali ih, kao i žito, vinom uz zapaljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sveće. Protojerej Milorad Jovanović je uz čestitku za krsnu slavu pomenuo da Nikoljdan pola Srba slavi, a druga polovina ide u goste.

Sveštenik Milan Pejić slavske kolače osveštavao je uoči Nikoljdana, a hram je i juče bio pun svečara.

Sitna kišica nimalo nije dočaravala praznično raspoloženje, ali u hramu Svetog Save uz slavske kolače, žito i miris voštnih sveća atmosfera je bila svečana. Kolače su doneli Ljubo i Radenko Blagojević, Milan i Danilo Vučenović, Stevo Jandrić, Milovan Plavšić i drugi. Svi su očekivali goste od podneva do večeri, a poznati pevač Mijo Stanković kaže da su gosti dobrodošli kad god stignu.

- Nema za Nikoljdan pečenja, ali imamo mi niz dobrih posnih specijaliteta. Tako pleme Stankovića Svetog Nikolu slavi od pamtiveka - kaže pravoslavac iz Crne Gore.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.