Danas je Sveti Nikola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu. Ovaj praznik u narodu se najčešće naziva Nikoljdan.

Posvećen je obeležavanju uspomene na dan smrti Čudotvorca koji je umro 19. decembra 343. Bio je arhiepiskop mirlikijski. Smatra se zaštitnikom putnika i pomoraca.

Njegove mošti nalaze se u italijanskom gradu Bariju i srpski kralj Milutin je crkvu u kojoj se one nalaze bogato >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << darivao.

Dok jedna polovina Srbije danas slavi, druga polovina ide u goste- tako bismo najjednostavnije mogli da opišemo veličinu slave Svetog Nikole.

Porodice čiji je taj svetac zaštitnik, tu slavu obeležavaju odlaskom u crkvu i slavskom trpezom u krugu najbližih prijatelja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.