Celo selo slavi Svetog Nikolu

Izvor: Večernje novosti, 21.Dec.2013, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celo selo slavi Svetog Nikolu

POZNATO pravilo da „jedna polovina Srba slavi Svetog Nikolu a druga polovina odlazi na slavu“, ne važi za prokupačko selo Babin Potok. Jedno od najvećih sela u opštini, prema tvrdnjama meštana, rekorder je po broju domaćinstava koja proslavljaju ovog svetitelja, jer Svetog Nikolu slavi gotovo čitavo selo... - Iako je od oko dve stotine domaćinstava u selu nastanjeno oko 160 kuća, oni koji žive u Prokuplju ili drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << gradovima obavezno dolaze na ovaj dan da proslave slavu u svojoj kući u selu - priča Nebojša Mitrović, predsednik Mesne zajednice Babin Potok, koji takođe proslavlja ovog sveca. I dok ističe da je jedini problem meštanima to što na dan slave ne mogu da odlaze jedni kod drugih, predsednik Mitrović kaže da u selu Svetog Nikolu slave po nekoliko dana kako bi mogli da se međusobno posećuju. - Sveti Nikola je obeležje našeg sela. Jedina mana je što nam manjkaju gosti iz sela, jer prvog dana nam dolaze gosti uglavnom sa strane, dok narednih dana odlazimo jedni kod drugih - pričaju u porodici Mitić u kojoj domaćica Savka nedelju dana priprema slavsku trpezu. ZADRŽALI TRADICIJU - MEŠTANI Babinog Potoka doselili su se mahom sa Peštera, a najčešća prezimena su Nastić, Jovanović, Mitrović, Dikić, Mitić... Iako nisu u bliskim rodbinskim vezama, svi su među sobom prijatelji, jer su se ili okumili ili pobratimili - priča predsednik Mitrović, koji je ponosan na to što ovo selo drži do tradicije.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Celo prokupačko selo slavilo Svetog Nikolu

Izvor: JuznaSrbija.info, 22.Dec.2013, 01:23

Prokupačko selo Babin Potok, jedno od najvećih u opštini Prokuplje, prema tvrdnjama meštana rekorder je po broju domaćinstava koja proslavljaju ovog svetitelja

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.