„Beli šengen” za Svetog Nikolu

Izvor: Politika, 05.Nov.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Beli šengen” za Svetog Nikolu

Srbija ispunila sve uslove za početak primene bezviznog režima za putovanje naših građana u države šengenske unije

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 5. novembra – Savet Evropske unije usaglasio je juče na inicijativu Slovenije predlog da vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije budu ukinute 19. decembra ove godine, saznaje „Politika” iz izvora u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu.

U zajedničkom nacrtu izjave >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u koju je „Politika” imala uvid piše da „EP i Savet EU potvrđuju da su BJR Makedonija, Crna Gora i Srbija ispunile sve uslove za viznu liberalizaciju”. Savet i EP pozvali su u istom dokumentu na „usvajanje amandmana za izmenu regulative 539/2001 u roku koji će omogućiti da se sve tri države pridruže slobodnom viznom režimu od 19. decembra 2009. godine”. Regulativa 539/2001 sadrži listu zemalja za čije su građane vize za EU obavezne i definiše pravila po kojima se građanima takozvanih trećih zemalja mogu izdavati vize za EU.

Promena ove regulative sada je u domenu tehničke procedure. „Najpre ćemo 12. novembra ovde u EP imati debatu i glasanje o ovom predloženom dokumentu i to će proći, biće izglasano. Da ne bismo morali da čekamo 1. januar za stupanje na snagu bezviznog režima, kompletna procedura glasanja mora da bude završena u novembru. Postignut je dogovor da glasanje Saveta ministara unutrašnjih poslova ne čeka 1. decembar da bi doneo konačnu odluku o ukidanju viza, jer će se tada baviti primenom Lisabonskog ugovora. Oni će to prihvatiti dan ranije, 30. novembra. Slovenija je inicirala da to bude ranije”, objasnio je naš izvor.

Vladi Srbije na ispunjavanju uslova za ukidanje viza prvi je čestitao Jelko Kacin, izvestilac EP za Srbiju, koji je pratio obraćanje šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića Odboru za spoljne poslove EP i postavljao pitanja. On je tom prilikom Jeremiću „uhvatio muštuluk” i poželeo građanima Srbije da putuju u EU bez viza već za predstojeći Božić po gregorijanskom kalendaru. EP i Savet EU izrazili su nadu da će i Bosna i Hercegovina i Albanija uskoro ispuniti uslove iz „mape puta” za viznu liberalizaciju, ako je mogućno od 1. jula 2010. godine. Oni su najavili da će ispitati predlog za ukidanje viza tim zemljama, jer je u njima to urgentno pitanje.

V. Jokanović

--------------------------------------------------

Božićna dobra volja

Brisel – Oli Ren, evropski komesar za proširenje, potvrdio je juče tokom zajedničke konferencije za novinare sa Vukom Jeremićem, šefom srpske diplomatije, da je Srbija ispunila sve uslove za ukidanje viza. On je rekao da će o datumu stupanja bezviznog režima, shodno proceduri, odlučiti Savet EU i ministri zemalja članica EU.

„Potrebno je nešto dobre volje pa da počne primena bezviznog režima za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore i pre 1. januara iduće godine. Pred praznik, kao i u dane Božića treba imati dobru volju, što će nadam se biti slučaj”, odgovorio je Ren na molbu da prokomentariše slovenačku inicijativu za ukidanje viza od 19. decembra.

V. J.

[objavljeno: 06/11/2009]
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.