Većina škola radi

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina škola radi

Beograd -- Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo da je rad u potpunosti obustavljen još samo u 55 škola, što je 17 manje nego juče.

Prema podacima školskih uprava dostavljenim do 10.45 sati, od 1.804 škole u Srbiji nastava se izvodi u 1.739 škola.

Sa punim radnim vremenom rade 903 škole, dok su časovi skraćeni na 30 minuta u 836 škola. U potpunoj obustavi je 3,1 odsto, odnosno 55 škola, što je za 17 manje u odnosu na prethodni dan, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ministar prosvete Žarko Obradović ponovo je pozvao prosvetne radnike da normalizuju nastavu i omoguće deci ostvarenje prava da uče.

Od četiri sindikalne centrale koje okupljaju prosvetare tri su ostale u štrajku dok ga je Sindikat obrazovanja Srbije prekinuo.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije negirala je danas tvrdnju Ministarstva prosvete da je više od 50 odsto škola obustavilo štrajk i navela da i dalje štrajkuje 1.200 škola.

Kako se navodi u saopštenju tog sindikata, stanje u školama nije normalizovano, a štrajk će trajati dok ministar prosvete ne podnese ostavku.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji pozvao je članstvo na jedinstvo u zahtevima za unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i sistema obrazovanja i istakao da taj sindikat nastavlja štrajk.

Erdelji je u Kragujevcu, na skupu prosvetnih radnika iz nekoliko gradova Srbije, rekao da Vlada pokušava da zavadi sindikate koji su, nezadovoljni predlogom protokola, nastavili štrajk i naveo da od početka štrajka taj sindikat ima 7.000 novih članova, odnosno da ih je u Uniji sada 45.000.

"Uvlače nas u socijalne sukobe", rekao je on i naglasio da taj sindikat traži veće plate za "onoliko koliko im je oduzeto od 18 odsto".

Erdelji je naveo da su se tom sindikatu pridružuju i pojedini studentski parlamenti u inicijativi za potpisivanje peticije za smenu ministra prosvete Žarka Obradovića.

Sutra pred skupštinskim odborom

Skupu je prisustvovao i predsednik GSPR "Nezavisnost" Tomislav Živanović, koji je ponovio da je zahtev dva sindikata za korekciju koeficijenata i povećanje plata za po pet odsto u dva navrata, od aprilske i septembarske plate.

Živanović je najavio da će prisustvovati sutrašnjoj sednici skupštinskog Odbora za prosvetu, na koju će kako je rekao, doći i Erdelji.

On je izrazio očekivanje da će predstavnici države da se urazume i dogovore sa sindikatima i naveo da su zahtevi ta dva sindikata, osim kratkoročnih, povećanja plata i izrada PKU, srednjoročni i dugoročni i odnose se na unapređenje sistema obrazovanja.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MINISTARSTVO: NE RADI 55 ŠKOLA

Izvor: Kurir, 09.Feb.2011

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je danas da je rad u potpunosti obustavljen u 55 škola što je 17 manje nego juče. Prema podacima školskih uprava dostavljenim do 10.45 sati, od 1.804 škole u Srbiji nastava se izvodi u 96,8 odsto (1.739 škola)...Sa punim radnim vremenom rade 903...

Nastavak na Kurir...

Ne radi još samo 3,2% škola

Izvor: Radio 021, 09.Feb.2011

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je, prema podacima dobijenim od školskih uprava, do 15:00 časova potpuno obustavljen rad u 3,2 odsto škola.

Nastavak na Radio 021...

Ministarstvo prosvete: Ne radi 3,2 odsto škola

Izvor: TimockeVesti.net, 10.Feb.2011, 03:54

BEOGRAD Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je, prema podacima dobijenim od školskih uprava, do 15:00 časova potpuno obustavljen rad u 3,2 odsto škola. ....Procitajte celu vest na izvornoj stranici ...Procitajte ceo tekst na izvornoj stranici . Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Javni čas za odbranu obrazovanja

Izvor: RTS, 10.Feb.2011

Unija sindikata prosvetnih radnika odlučuje o daljem toku štrajka u školama. Najavljen protest u Čačku "Javni čas za odbranu obrazovanja". U štrajku i dalje tri od četiri sindikata, a podaci o broju škola u kojima je nastava skraćena različiti...U štrajku su i dalje tri od četiri sindikata...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.