Zahlađenje odnosa zbog Sirije?

Izvor: BKTV News, 24.Feb.2012, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahlađenje odnosa zbog Sirije?

Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud rekao je juče u telefonskom razgovoru ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu kako njih dvojica više nemaju o čemu pričati po pitanju Sirije, nakon što je Rusija uložila veto na UN-ovu rezoluciju, prenosi saudijska novinska agencija (SPA).
'Saudijska Arabija ima veliku religioznu i moralnu odgovornost po pitanju događanja u Siriji. Naši ruski prijatelji trebali >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su koordinisati sa Arapima pre donošenja odluke o ulaganju veta pred UN Većem sigurnosti. Svaki naš dijalog nakon toga je nepotreban.' - rekao je kralj Abdullah u razgovoru s ruskim predsednikom, prenosi SPA
Telefonski razgovor između saudijskog kralja i ruskog predsednika dolazi samo dan nakon što su sirijski pobunjenici (SNC) poručili kako su došli do zaključka da je strana vojna intervencija neophodna.
Saudijski kralj Abdullah i njegova zemlja deo su pro-zapadnih saveznika na prostoru Persijskog zaliva koji žestoko urgiraju za smenu vlasti u Siriji.
Abdullah je 10.2.2012, nakon ruskog veta, izjavio kako je 'poljuljano globalno poverenje u UN' zbog ruskog i kineskog veta koji je onemogućio provođenje UN-ove rezolucije.
Situaciju i poziv saudijskog kralja prokomentirao je Theodore Karasik, analitičar istraživačkog centra za Bliski istok u Dubaiu.
Karasik objašnjava koliko je zapravo Rusiju 'koštalo' ustrajati do kraja i uložiti veto na UN-ovu rezoluciju: 'Svi napreci i investicije koje je Rusija ostvarila u proteklih 10 godina na prostoru Zalivskih zemalja u građevinskom, turističkom i energetskom sektoru sada su potpuno bačene u vetar nakon ovog veta. U Saudijskoj Arabiji vlada velika ogorčenost zbog tog poteza, među državnim i verskim vođstvom'.
Podsetimo, rezoluciju je sastavila Arapska Liga sa ciljem 'političke tranzicije u Siriji'. Rusija i Kina uložile su veto jer, kako navode njihovi predstavnici, dokument ostavlja prostor za angažman strane vojne intervencije u Siriji.
Izvor: advance.hr
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.