Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki gubici džihadista u Kobaneu

Prema izveštajima agencija

Kurdi i SAD saopštavaju da su ostvareni dobri rezultati u borbi protiv džihadista Islamske države (ID). „Avijacija SAD i američkih saveznika poslednjih dana deluje neuporedivo efikasnije”, izjavio je u telefonskom razgovoru sa novinarom AFP-a Idris Nasen, predstavnik za štampu kurdskih snaga koje brane grad Kobane na sirijsko-turskoj granici.

Prema njegovim rečima, posle žestokih udara iz vazduha kurdski borci su prešli u kontraofanzivu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Džihadisti se povlače, pre udara kontrolisali su trećinu grada, sada manje od 20 procenata”, izjavio je Nasen.

Sličnu ocenu imao je i predstavnik Pentagona. Prema američkim procenama u vazdušnim napadima ubijeno je više stotina džihadista.

Strategija Sjedinjenih Američkih Država protiv pripadnika ekstremističke Islamske države u Iraku i Siriji je uspešna, saopštila je i Bela kuća. „Mi smo na početku sprovođenja naše strategije, ali podaci govore da je naša strategija uspešna”, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest, preneo je AFP. „Postoje određeni trenuci kada se upotreba oružja pokazala uspešnom u zaustavljanju napredovanja ID ili zaustavljanja opsade osetljivih humanitarnih meta”, rekao je Ernest.

Nešto ranije Centralna komanda američke vojske saopštila je da je koalicija predvođena SAD izvela 21 vazdušni napad blizu Kobanea u Siriji tokom poslednja dva dana kako bi usporila napredovanje ekstremista ID, upozoravajući da je situacija na terenu u razvoju i da ekstremisti pokušavaju da osvoje teritoriju.

Vojska SAD je saopštila da postoje nagoveštaji da su vazdušni napadi usporili napredovanje ID kod Kobanea, sirijskog grada na granici sa Turskom, ali upozorava da se situacija razvija, dok ekstremisti pokušavaju da osvoje teritoriju, a kurdska milicija nastavlja da je brani.

Ernest je, odgovarajući na pitanje da li pojačavanje napada znači promenu strategije SAD, rekao da je to „nastavak naše šire strategije, a ne promena”.

Ernest je priznao da borba sa pripadnicima ID neće biti ni brza ni laka. „Bili smo prilično iskreni kada smo rekli da je ovo dugoročno”, rekao je portparol Bele kuće novinarima i ponovio da američke kopnene trupe neće učestvovati u borbama sa ekstremistima ID.

Ernest je objasnio da je osnovna komponenta strategije koalicije da se „izgrade kapaciteti iračkih snaga bezbednosti i sirijskih opozicionih boraca za borbu sa ID”. „To je neophodna komponenta strategije koja će nam omogućiti da vidimo značajnije rezultate na bojnom polju”, rekao je portparol Bele kuće.

Šef poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Volker Kauder rekao je da je otvorena mogućnost naoružavanja Kurdistanske radničke partije (PKK) u sklopu napora da se pobede džihadisti Islamske države.

Nemačka već šalje naoružanje Kurdima u severnom Iraku, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel ranije isključivala mogućnost naoružavanja PKK, koji se decenijama bori za autonomiju Kurda u Turskoj i koji se u EU i SAD nalazi na listi terorističkih organizacija, prenela je agencija Rojters.

Turska, koja se opire pritiscima da se pridruži međunarodnoj koaliciji u borbi protiv džihadista u Iraku i Siriji, protiviće se takvom koraku, ocenila je britanska agencija. „Znam za problem koji Turska ima sa PKK, ali sedeti i posmatrati kako Islamska država preuzima važne pogranične gradove i kako njihova pretnja prerasta u globalnu ne može da bude rešenje”, istakao je Kauder, koga mnogi smatraju Merkelovom desnom rukom. „Ne isključujem mogućnost pružanja podrške drugim grupama. Ali ovo mora da bude urađeno sa Turskom, ne protiv nje. To uključuje i podršku PKK”, dodao je nemački političar.

Međunarodna koalicija predvođena SAD poslednjih sedmica nastoji da spreči džihadiste da preuzmu kontrolu nad sirijskim gradom Kobaneom, u kojem pretežno žive Kurdi, nedaleko od turske granice.

objavljeno: 16.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Civili i dalje zaglavljeni u Kobaneu zbog snajperista

Izvor: Press, 17.Okt.2014, 17:18

Snajperisti i raketni napadi džihadista, uspeli su da spreče sirijske vlasti da evakuišu civile, zarobljene zbog borbi za pogranični grad Kobane, saopšto je danas lokalni zvaničnik. . Istovremeno, načelnik distrikta tog...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.