Upozorenje na nuklearku u Siriji

Izvor: B92, 04.Sep.2013, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Upozorenje na nuklearku u Siriji"

Moskva -- Vojni udar na Siriju mogao bi imati katastrofalne posledice ako bi neka raketa pogodila mali nuklearni reaktor u blizini Damaska, saopšteno je iz Moskve.

Kako je upozorilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, taj reaktor sadrži radioaktivni uranijum.

Ministarstvo je pozvalo atomsku agenciju Ujedinjenih nacija da hitno proceni te rizike, s obzirom da SAD razmatraju mogućnost vojne akcije kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi kaznile sirijsku vladu zbog navodnih napada hemijskim oružjem.

"Ukoliko bojeva glava, namerno ili slučajno, bude ispaljena na Minijaturni neutronski reaktor (MNSR) u blizini Damaska, posledice bi bile katastrofalne", navedeno je u saopštenju.

Okolno područje bi moglo biti kontaminirno visoko obogaćenim uranijumom i taj nuklearni materijal bi posle takvog napada mogao dospeti u ruke ljudi koji bi ga mogli upotrebiti kao oružje, upozorilo je ministarstvo.

Rusija je pozvala Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da "hitno reaguje" i da svojim članovima predstavi "analizu rizika od mogućeg američkog napada na MNSR i druga postrojenja u Siriji", preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je danas takođe saopštilo da je jedan izveštaj ruskih stručnjaka pokazao da oružje koje je korišćeno u hemijskom napadu u martu u blizini sirijskog grada Alepo bilo slično onom koje izrađuju pobunjenici, preneo je Itar-Tass.

Ministarstvo je predočilo da međunarodna istraga o korišćenju hemijskog oružja u Alepu još nije otpočela i da bi izveštaj ruskih stručnjaka, koji je uručen generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu, mogao da pomogne da se utvrde sve okolnosti tog incidenta.

Ti ruski nalazi se, međutim, ignorišu, a zemlje koje okrivljuju sirijsku vladu za prošlomesečni napad u blizini Damaska zataškavaju dokaze koji govore suprotno, navedeno je u saopštenju.

Međunarodna zajednica ne može da ćuti pred "varvarstvom" sirijskog napada hemijskim oružjem i neophodan je efikasan odgovor, izjavio je danas američki predsednik Barak Obama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.