UN ima tajni spisak osumnjičenih

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN ima tajni spisak osumnjičenih

Nezavisna komisija UN za ratne zločine u Siriji spremna je da obelodani imena sa svog tajnog spiska osumnjičenih, ali navodi da ih za sada neće javno saopštiti.

"Komisija će imena i informacije o navodnim počiniocima podeliti sa organima gonjenja koji pripremaju slučajeve pred nadležnim i nepristrasnim pravosuđem", rekao je predsedavajući Komisije Paulo Pinjeiro pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi.

Komisija poseduje četiri liste imena za moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesuiranje koje su tajne, jer njene istrage ne ispunjavaju normalne zahteve procesa, prenela je agencija AP.

Da bi organi gonjenja od Komisije dobili informaciju o imenima, moraju postojati otvorena istraga, tužioci i kao i drugi sudski zvaničnici, koji bi informisali Komisiju koja će ocenjivati proceduralne zahteve poput poštovanja prava optuženog, ali i voditi računa o tome da država koja je podnela zahtev i sama poštuje ljudska prava.

Pinjeiro je naveo da ljudi koji krše pravila međunarodnog prava u Siriji izgleda da nemaju strah od buduće odgovornosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.