UN: Masakr u Huli delo Asadove paravojske

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2012, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Masakr u Huli delo Asadove paravojske

U Huli u Siriji prošlog petka je nasumično pogubljeno skoro 90 ljudi, a među njima je bilo dece, saopštio je Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Portparol komesarijata Rupert Kolvil rekao je novinarima u Ženevi da su posmatrači UN zaključili da je manje od 20 od 108 ubijenih osoba poginulo od artiljerijske vatre, a da je većina ostalih žrtava pogubljena u dva odvojena incidenta. Kompletne porodice ubijene su u svojim domovima, a većina žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ubijena je iz male udaljenosti, kazao je Kolvil.

Kolvil je kazao da su zaključci posmatrača UN potvrđeni i iz drugih izvora i dodao da svedoci za napad krive provladine naoružane formacije "šabiha" koja, kako je rekao, povremeno izvodi akcije sa vladinim trupama.

Međunarodna zajednica oštro je kritikovala režim Bašara el-Asada zbog masakra u Huli. UN su optužile sirijski režim za napad na Hulu, što je Damask demantovao. Među ubijenima u Huli je 49 dece i 34 žene, navodi UN.

Međunarodni izlaslanik Kofi Anan sastao se danas sa sirijskim predsednikom Bašarom el-Asadom, javila je danas sirijska državna novinska agencija, bez iznošenja detalja o tom susretu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.