UAE: Bivši “Otporaši“ – teroristi!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Nov.2014, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UAE: Bivši “Otporaši“ – teroristi!

„Terorističku“ listu je, inače, napravila vlada UAE u skladu sa Zakonom o borbi protiv terorizma. Na njoj se nalaze: Muslimanska braća, Al Islah, Fataj al Islam, Al kaida, somalijska Al Šabab, britanska Kordoba fondacija, nigerijska Boko Haram, pa Hezbolah, Islamski pokret Uzbekistana, Al Nusra front iz Sirije...

Na spisku terorističkih organizacija, koji su objavili Ujedinjeni Arapski Emirati, pored muslimanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << organizacija iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, našla se i jedna iz Beograda – Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS).

KANVAS je nastao 2004. godine, a izvršni direktor je Srđa Popović, nekadašnji osnivač „Otpora“. Ova organizacija prenosi iskustva rušenja Slobodana Miloševića drugim zemljama u borbi protiv, kako kažu, autoritarnih režima.

„Terorističku“ listu je, inače, napravila vlada UAE u skladu sa Zakonom o borbi protiv terorizma. Na njoj se nalaze: Muslimanska braća, Al Islah, Fataj al Islam, Al kaida, somalijska Al Šabab, britanska Kordoba fondacija, nigerijska Boko Haram, pa Hezbolah, Islamski pokret Uzbekistana, Al Nusra front iz Sirije

Foto: Tanjug / AP

- KANVAS je svetski nenasilni brend. Iznenađeni smo i šokirani, i učinićemo sve da se ovaj nesporazum otkloni – kaže Srđa Popović.

On dodaje da je od svog osnivanja Centar za primenjenu nenasilnu akciju „dosledno posvećen izučavanju i primeni mirnih nenasilnih metoda u rešavanju društvenih konflikata“:

- U više od decenije dugom radu, naš centar je postao sinonim za nenasilnu borbu širom sveta, što mu je donelo brojna međunarodna priznanja, nagrade iz oblasti ljudskih prava i zvanja poput „vodećih svetskih mislilaca“ koju dodeljuje magazin „Forin polisi“, ili „mladih globalnih lidera“ svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Dobili smo i priliku da o potencijalu nenasilne borbe predajemo na nekim od najprestižnijih svetskih univerziteta. Čak i oni koji su nas kritikovali nikada nisu sporili našu posvećenost toleranciji i osudu svake vrste nasilnog rešavanja problema.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.