U eksploziji 11 automobila-bombi 25 žrtava

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U eksploziji 11 automobila-bombi 25 žrtava

U eksploziji 11 automobila bombi u Iraku danas je poginulo 25 ljudi, a krvoprolića u kojima je od početka ove godine poginulo više od 6.000 ljudi predstavljaju najteži produženi period nasilja od 2008. godine.

Zbog toga se, samo nekoliko meseci uoči opštih iračkih izbora, Bagdad nedavno obratio medjunarodnoj zajednici za pomoć u borbi sa militantnim grupama.

Mada niko još nije preuzeo odgovornost za današnje eksplozije, koje su izazvale medjunarodnu osudu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najviše se sumnjiče pripadnici Al-Kaide, ohrabreni ratom koji se vodi u susednoj Siriji.

U današnjim napadima, koji su se odigrali u širokom pojasu - od Mosula na severu, do Kuta na jugu zemlje, na meti su bili pijace, autobuske stanice, jedan šator podignut povodom sahrane i konvoj automobila visokih policijskih rukovodilaca, saopštavaju policijski i bolnički izvori.

Čak šest automobila bombi je eksplodiralo u Hili, glavnom gradu provincije Babil i obližnim mestima, južno od Bagdada. U tim eksplozijama je bilo šest poginulih i više desetina ranjenih.

Meta jednog automobila bombe u nemirnom gradu Tikritu, severno od Bagdada, je bio Džuma al-Dulaimi, šef policije provincije Salahedin, ali je on ostao nepovredjen, a poginulo je troje civila, dok je dvoje ranjeno.

U samoubilačkom napadu automobila bombe na policijski kontrolni punkt blizu Samare, takodje u provinciji Salahedin, poginula su tri policajca, a ranjena još tri.

Eksplodirala su još dva automobila bombe u pretežno sunitskom Salahedinu i dva u pretežno šiitskom mestu Vasit. U tim eksplozijama poginulo je još troje ljudi, a ranjeno je petnaest.

U Bagdadu su u eksploziji bombe na putu, čiji je cilj bila patrola milicije Sahva, poginula dva čoveka, od kojih je samo jedan bio pripadnik Sahve. U druge dve eksplozije u iračkoj prestonici poginulo je četovo ljudi.

U napadu vatrenim oružjem u gradu Mosulu, na severu Iraka, poginulo je četvoro ljudi, od kojih su dvojica bili pripadnici verske sekte Jazidi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.