Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Dec.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Siriji uhapšena dvojica opozicionih vodja

Sirijske vlasti uhapsile su danas dvojicu vodja glavnog sirijskog opozicionog bloka koji su nedavno učestvovali na konferenciji u Rijadu s političkim disidentima i naoružanim grupama, objavio je danas njihov blok.

Oko sto predstavnika vodećih političkih i oružanih opozicionih pokreta iz Sirije odobrili su 10. decembra na konferenciji u Rijadu pregovore sa sirijskim vlastima, ali su ipak tražili odlazak predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << Bašara al Asada kada počne tranzicioni period. ; Ahmed al Asravi i Munir al Bitar, dva lidera Odbora za nacionalnu koordinaciju snaga za demokratske promene (CCND) uhapsile su sirijske vlasti na granici sa Libanom, rekao je danas za agenciju Frans pres generalni sekretar te organizacije Jehija Aziz. Obojica su učestvovali na konferenciji u Rijadu i deo su Visoke komisije opozicije, tela formiranog posle te konferencija da pripremi moguće pregovore sa sirijskim vlastima.

Oni su danas krenuli u Saudijsku Arabiju gde je trebalo da učestvuju na novom sastanku Visoke komisije, rekao je Aziz i dodao da su odvedeni na nepoznato mesto.

Ujedinjene nacije se nadaju da bi pregovori mogli da počnu 25. januara u Ženevi. Vlasti u Damasku su nedavno objavile da su spremne da učestvuju na tim pregovorima, ali su istakle da čekaju da čuju koje opozicione grupe će učestvovati u njima.

Sirijski premijer Vaeal Halaki ponovio je danas da su predstavnici sirijskih vlasti spremni da učestvuju u pregovorima. Aziz je osudio današnje hapšenja i tražio da se ne pribegava takvim akcijama kada se traži političko rešenje za sirijsku krizu i da se smesta oslobode. Hapšenje je osudila i Visoka komisija iz Rijada.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirija: Uhapšena dvojica opozicionara

Izvor: Akter, 31.Dec.2015, 00:00

Sirijske vlasti danas su uhapsile dvojicu istaknutih pripadnika opozicije koji su putovali u Rijad na sastanak sa ostalim protivnicima režima..Uhapšeni su Ahmad al Asravi i Munir al Bitar, dvojica članova Nacionalnog koordinacionog komiteta za demokratske promene (NČDC), prenosi AFP...Oni su zaustavljeni...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.