U Siriji se koristi HEMIJSKO ORUŽJE?

Izvor: Telegraf.rs, 02.Avg.2016, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Siriji se koristi HEMIJSKO ORUŽJE?

U Siriji su se dogodila dva napada gasom, javljaju mediji pozivajući se na izveštaje sa terena. Jedan napad, kako se tvrdi, dogodio se u zoni u provinciji Idlib gde je u ponedeljak oboren ruski helikopter, a drugi u Alepu gde su prema tvrdnjama vlade Bašara al Asada napad gasom izvršile terorističke grupe.

Rusija negira da je u Idlibu izvršen napad hemijskim oružjem.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Sirijska spasilačka služba Civilna odbrana koja deluje na teritoriji koju drže pobunjenici saopštila je danas da je jedan helikopter bacio kontejnere sa toksičnim gasom u blizini mesta gde je prethodno oboren ruski helikopter u kome je poginulo pet ljudi.

Sumnja se da su kontejneri bačeni na grad Sakaleb sadržali hlorin. U tom napadu stradalo je 30 ljudi, navela je Civilna odbrana, poznata i kao "beli šlemovi." Lekar koji je pomagao nekim od ovih pacijenata je CNN-u rekao da su njihovi simptomi bili isti kao simptomi od trovanja hlorinom.

Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija optužila je predsednika Bašara al Asada da stoji iza ovog napada. Asad je negirao ranije otpužbe da koristi hemijsko oružije.

Rusija je odlučno negirala da je došlo do napada hemijskim oružjem. U saopštenju koju su prenele ruske i sirijske agencije, portparol Kramlja Dimitri Peskov rekao je da su tvrdnje o upotrebi hlorina medijska izmišljotina, preneo je CNN.

Foto: AP/Tanjug

U drugom incidentu, sirijska vlada je saopštila da su terorističke grupe izvršile napad gasom u kome je ubijeno pet ljudi u gradu Alepo, navodi CNN, pozivajući se na državnu agenciju SANA.

- Pet civila je ubijeno, a osam je dobilo gušenje zbog terorističkog napada granatama sa otrovnim gasom - rekao je Mohamad Hazuri, šef gradske zdravstvene službe agenciji SANA.

Američki Stejt department je danas saopštio da ispituje izveštaje o tome da je na grad u blizini mesta gde je pao ruski helikopter bačen toksični gas, i da bi ukoliko je to tačno to bilo "veoma ozbiljno."

- Ukoliko je tačno, to bi bilo veoma ozbiljno - izjavio je portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi na konferenciji za štampu, prenosi Rojters. On je rekao da SAD nisu u poziciji da potvrde tačnost izveštaja koji su stigli sa teritorije koju drže pobunjenici.

Ruski vojni helikopter Mi-8 oboren je juče u sirijskoj provinciji Idlib, a ruske vojne vlasti su saopštile da je reč o teritoriji koju drži teroristička grupa Džabhat al-Nusra i s njom povezane grupe umerene opozicije režimu Bašara al Asada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva napada gasom u Siriji?

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Avg.2016, 08:16

BEJRUT - U Siriji su se dogodila dva napada gasom, javljaju mediji pozivajući se na izvještaje sa terena...Jedan napad, kako se tvrdi, dogodio se u zoni u provinciji Idlib gdje je u ponedjeljak oboren ruski helikopter, a drugi u Alepu gdje su prema tvrdnjama vlade Bašara al Asada napad gasom izvršile...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.