U Siriji poginulo 14 demonstranata i pet policajaca

Izvor: Studio B, 06.Maj.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Siriji poginulo 14 demonstranata i pet policajaca

Četrnaest demonstranata i pet policajaca ubijeno je na antivladinim protestima u tri različita grada u Siriji gde od sredine marta traje pobuna protiv režima predsednika Bašira al Asada.

U Homsu, trećem po veličini gradu u Sriji koji se nalazi 160 kilometara severno od prestonice Damaska, poginulo je osam demonstranata a više njih je teško ranjeno kada su bezbednosne snage pucale na njih, javio je jedan aktivista >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << za ljudska prava.

Nešto severnije, u mestu Hama, snage bezbednosti ubile su pet demonstranata, a u Latakiji, najvećoj sirijskoj luci, ubijen je jedan demonstrant a troje je povređeno. Sirijske vlasti sa svoje strane navele su da je naoružana kriminalna grupa otvorila vatru na kontrolni punkt u Homsu i da su tada ubijeni jedan vojni oficir i četiri policajca, prenela je državna novinska agencija Sana. Opozicioni aktivisti javljaju da su tenkovi izašli na ulice u centru Homsa kao i u njegovim predgrađima.

Bezbednosne snage su razglasom postavljenim na kombije pozivale građane koji su učestvovali u demonstracijama da se predaju. Danas je takođe javljeno da je u Damasku uhapšen jedan od istaknutih opozicionih vođa, Rijad Seif kada se pridružio demonstrantima posle molitve. U Siriji su danas organizovane demonstracije u više mesta.

Sirijska vojska je u međuvremenu nastavila povlačenje iz Dere, mesta na jugu zemlje koje važi za centar antivladinih protesta i gde je vojska ušla 25. aprila da uguši demonstracije. Predstavnici Evropske unije složili su se da uvedu sankcije protiv 13 sirijskih zvaničnika, ali ne i protiv predsednika Bašara Al Asada. Prvobitno je rečeno da će mere, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza, biti primenjene na 14 zvaničnika.

Narodna pobuna protiv vlasti predsednika Bašara al Asada u toku je od sredine marta, a prema proceni nevladinih organizacija do sada je uhapšeno 8.000 ljudi i poginulo je više od 580 civila i 100 policajaca.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.