Turska šalje oružje džihadistima

Izvor: B92, 07.Nov.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turska šalje oružje džihadistima"

Nekadašnji član Islamske države rekao je da džihadisti imaju podršku od turske vojske i pogranične policije na granici sa Sirijom.

Šerko Omer, koji je dezertirao iz ID, naveo je da je, za vreme boravka u paravojnoj formaciji, putovao do uporišta džihadista u sirijskom gradu Raka preko turske teritorije, uz napomenu da je konvoj džihadista nekoliko puta ulazio u Tursku i izlazio iz te zemlje.

“Komandanti ID su nam rekli da se ne bojimo ničega, jer su oni u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpunoj kooperaciji sa Turcima. Uveravali su nas da se ništa neće dogoditi i da ćemo sasvim mirno putovati iz Rake i Alepa u mesta koja kontrolišu Kurdi, pošto je bilo nemoguće putovati kroz Siriju zbog opasnosti od sukoba”, naveo je Omer.

Da Turska ima prilično nedefinisan odnos prema ratu u Siriji, pokazuje i nedavno svedočenje Kurda, koji su istakli da je, nakon propuštanja Pešmerge, turska pogranična vojska u nekoliko navrata pucala na ljude koji su planirali da se preko turske granice prebace u Kobane, kako bi pomogli Kurdima u borbi sa ID.

Portparol Nacionalne vojske sirijskog Kurdistana Polat Džan otišao je još dalje, rečima da turske snage aktivno pomažu džihadiste.

“Ima više nego dovoljnih dokaza da Turska aktivno pomaže džihadiste, šalje im oružje, municiju i dozvoljava im da prelaze granicu da bi nastavili napade na nedužne Kurde u Rodžavi, gradu na severoistoku Sirije”, istakao je Džan.

Odbegli džihadista Omer je istakao da je turska vojska u Islamskoj državi videla saveznika u borbi protiv Kurda.

“Kurdi su zajednički neprijatelji ID i Turske, zato sarađuju i nameravaju da zajednički unište neprijatelja”, rekao je Omer.

On je napustio Islamsku državu, pošto je, kako navodi, bio primoran da postane njen član, iako je u Siriju otišao da se bori na strani antirežimskih snaga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.