Turska oborila dron na granici sa Sirijom

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2015, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska oborila dron na granici sa Sirijom

Turski vojni avioni oborili "neidentifikovanu letelicu" koja je narušila vazdušni prostor te zemlje na granici sa Sirijom, javlja Bi-Bi-Si.

Letelicu su srušili turski vojni avioni, pošto su joj "prethodno tri puta uputili upozorenje" prema važećim propisima, naveo je generalštab turske vojske u saopštenju.

TV NTV, bez navođenja izvora tvrdi da je objekat bio dron, koji je pao tri kilometra unutar turske teritorije. Televizija je prikazala vojsku koja ispituje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mesto nesreće, ali nije navela preciznu lokaciju.

Poznato je da dronove koristi sirijski režim, ali i Rusija i koalicija koju predvode SAD u borbi protiv Islamske države. Američki analitičari, kao i jedan neimenovani američki zvaničnik, navode da je u pitanju dron ruske proizvodnje. Međutim, Ministarstvo odbrane RF je saopštilo da su se sve njihove letelice bezbedno vratile u vojnu bazu u Siriji, nakon završenih zadataka, prenosi Raša tudej.

Glavni urednik ruskog lista Bespilotna avijacija Denis Fedutinov rekao je da, sudeći po fotografijama, dron nije oboren. "On se jednostavno srušio zbog tehničkog kvara", rekao je Fedutinov.

Turska se ranije ovog meseca žalila da su ruski vojni avioni koji dejstvuju u Siriji, narušili njen vazdušni prostor. Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je da će se Turska pridržavati pravila alijanse, bez obzira ko narušava vazdušni prostor.

"Turske oružane snage su dobile jasne instrukcije, čak i ako je u pitanju ptica njen let se prekida", dodao je Davutoglu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.