Turska: Rusi vrše etničko čišćenje u Siriji

Izvor: Vesti-online.com, 09.Dec.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Rusi vrše etničko čišćenje u Siriji

Premijer Turske Ahmet Davutoglu optužio je u sredu Rusiju da sprovodi kampanju "etničkog čišćenja" u Siriji i pomaže u jačanju džihadista Islamske države.

- Rusija pokušava da etnički očisti severnu Latakiju kako bi proterala sve pripadnike turske i sunitske populacije koji nemaju dobre odnose sa (sirijskim) režimom - rekao je Davutoglu novinarima u Istanbulu.

Turski predsednik je, prenosi AFP, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naveo da su ruski vojni napadi u Siriji doprineli jačanju Islamske države jer su, kako tvrdi, ciljali na umerene opozicione snage.

Turska olako optužuje druge za ratne zločine, ali zato ni posle 100 godina ne priznaje da je izvršila genocid nad Jermenima, za koje 24. april 1915. početak masovnih deportacija i masakra u kome su turske snage ubile 1,5 milion njihovih sunarodnika.

Ankara insistira da je to bila ratna tragedija koja je pogodila i Turke u istoj meri kao i Jermene, koji su se, kako tvrde u Turskoj, pobunili protiv tadašnjih vlasti i pridružili ruskim trupama koje su nadirale na osmansku teritoriju - te se ne može govoriti o genocidu. Turska takođe smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan i da ih je stradalo između 300.000 i 500.000, dodajući da je najmanje toliko i Turaka poginulo.

Međutim, Jerevan i veoma brojna i uticajna jermenska dijaspora i dalje lobiraju kod stranih vlada da ova masovna ubistva definišu kao genocid. Do sada je više od 20 zemalja, uključujući Francusku i Rusiju, priznalo masovna stradanja Jermena u Prvom svetskom ratu kao genocid.

* Erdogan o obaranju aviona: Turska će ponovo postupiti isto

* Vikiliks: Turska spremala napad na Su–24 još u oktobru

* Erdoganov sin umešan u kupovinu nafte od džihadista?

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.