Turci oborili ruski avion nad Sirijom

Izvor: BanjalukaLive.com, 24.Nov.2015, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci oborili ruski avion nad Sirijom

U Siriji je oboren ruski avion Su-24, moguće raketom sa zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi "Tanjug". „Avion se nalazio na visini od 6.000 metara. Sudbina pilota se istražuje. Prema preliminarnim podacima, piloti su uspjeli da se katapultiraju. Razjašnjavaju se okolnosti oko pada ruskog aviona. Ministarstvo odbrane navodi da se tokom čitavog leta avion nalazio isključivo na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << Sirije. To je zabilježeno objektivnim sredstvima kontrole", dodali su u Ministarstvu odbrane. Oboreni Su-24 pripadao je Vojno-kosmičkim snagama Rusije koje učestvuju u akcijama protiv Islamske države u Siriji. Turska je danas oborila vojni avion nepoznatog porekla koji je povredio njen vazdušni prostor na granici sa Sirijom, javili su lokalni mediji, pozivajući se na vojne izvore. Turski premijer Ahmet Davutoglu razgovarao je sa načelnikom Generalštaba turske vojske i ministrom spoljnih poslova o razvoju događaja na granici sa Sirijom, saopšteno je iz Davutogluovog kabineta, a prenosi Rojters. On je, takođe, naložio Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici. Neimenovani turski vojni zvaničnik je rekao da su turski avioni F16 oborili mlaznjak. Vojni izvori navode i da je avion bio upozoren prije nego što je oboren. Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV. Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice. Na snimku koji je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona. (Foto: Ilustracija/YouTube/Screenshot)

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

Ministarstvo odbrane Rusije razmatra mere zbog incidenta sa Su-24

Izvor: Vostok.rs, 25.Nov.2015, 09:23

25.11.2015. -..Borbena dejstva ruske avijacije u Siriji vođena su protiv terorističkih formacija u čiji sastav ulazi veliki broj boraca sa Severnog Kavkaza, saopštila je uprava za pres-službu i informacije Ministarstva odbrane Rusije...„Borbena dejstva ruske avijacije vođena su protiv nezakonitih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.