Turci besni udaraju na ID u Siriji, Rusi prate

Izvor: B92, 02.Jan.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci besni udaraju na ID u Siriji, Rusi prate

Ankara -- Potera za napadačem koji je za novogodišnju noć u noćnom klubu u Istanbulu usmrtio 39 osoba i dalje traje.

Turska je od tada krenula u jaku ofanzivu u Siriji i bombardovala više od 100 pozicija Islamske države.

Kako su naveli turski zvaničnici, 103 napada izvedena su u blizini uporišta Al-Bab. To je bila osveta za napad u kojem je ubijeno 39 ljudi, od kojih su većinom stranci.

Ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avioni, s druge strane, izveli su napade u oblasti Dajr Kak, koja se prostire severozapadno od Al-Baba.

Za napad u Istanbulu odgovornost je preuzela Islamska država u ponedeljak ujutru. Od tada su antiterorističke jedinice uhapsile osam osoba, koje su na saslušanju u policiji.

Međutim, vinovnik tragedije još je u bekstvu, a veruje se da je iz Uzbekistana ili Kirgistana.

“Heroj, vojnik našeg kalifata, udario je na jedan od najpoznatijih noćnih klubova gde hrišćani slave otpadnički praznik”, navela je Islamska država.

Muškarac je otvorio paljbu iz, kako se veruje, kalašnjikova na naredbu lidera ID Abu Bakr al-Bagdadija.

Agencije “Hurijet” i “Karar” pišu da policija veruje da su pripadnici iste ćelije ID izveli napad i na aerodrom Ataturk u junu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će se zemlja, koja je već izgubila hiljade ljudi zbog terorizma, boriti protiv tog terorizma do kraja.

Napad je verovatno trajao oko sedam minuta, a za to vreme pobijeni su i državljani Saudijske Arabije, Maroka, Libana, Libije, Tunisa, Indije i Jordana.

Takođe, ubijeni su i po jedan državljanin Kuvajta, Kanade, Izraela, Sirije i Rusije, kao i dva Nemca turskog porekla.

U napadu je povređeno najmanje 69 osoba, koje se nalaze u bolnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.