Tilerson: Napadi u Siriji su neuspeh Rusije

Izvor: B92, 09.Apr.2017, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson: Napadi u Siriji su neuspeh Rusije

Vašington -- Državni sekretar SAD Reks Tilerson osudio je Rusiju da nije odreagovala na navodni napad hemijskim oružjem u provinciji Idlib.

On je naveo da Rusija nije uspela da sprovede dogovor iz 2013 o uništenju hemijskog oružja u Siriji.

"Moje mišljenje je da je pravi neuspeh u ovoj situaciji neuspeh Rusije da ispuni svoje obaveze iz dogovora o hemijskom oružju iz 2013", rekao je Tilerson >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ABC.

On je dodao i da je "neuspeh u vezi sa skorašnjim napadom i skorašnjim uzasnim napadom hemijskim oružjem velikim delom ruski neuspeh da ispuni obavezu prema međunarodnoj zajednici".

Tilerson bi trebalo da poseti Moskvu ove nedelje gde će razgovarati sa ruskim zvaničnicima.

Agencija ističe da je on na kratko prestao da osuđuje Rusiju da je direktno umešana u planiranje i izvođenje napada, navodeći da on nije video "nikakav čvrst dokaz" koji bi ukazao da je Rusija bila saučesnik sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Međutim, on je naveo da SAD očekuju od Rusije da zauzme oštriji stav prema Siriji i preispita njen savez sa Asadom, zato što "svaki put kada se dogodi ovako užasan napad, to Rusiju privlači istom nivou odgovornosti".

Pored toga, on je dodao da "nema promene u našem vojnom položaju" prema Siriji.

SAD su u petak ispalile krstareće rakete na sirijsku vazduhoplovnu bazu koja je pod kontrolom pobunjenika.

Agencija podseća da je napad SAD bio odgovor na napad hemijskim oružjem na grad Han Šeihun u provinciji Idlib, gde je poginulo 87 osoba, među kojima je 31 dete, a za koji SAD tvrdi da je odgovorna administracija Bašara al Asada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tilerson: Napadi u Siriji su velikim delom neuspeh Rusije...

Izvor: Blic, 09.Apr.2017

Državni sekretar SAD Reks Tilerson osudio je Rusiju da nije odreagovala na navodni napad hemijskim oružjem u provinciji Idlib, navodeći da Rusija nije uspela da sprovede dogovor iz 2013 o uništenju hemijskog oružja u Siriji...- Moje mišljenje je da je pravi neuspeh u ovoj situaciji neuspeh Rusije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.