Teroristi ID ubili 700 talaca za manje od dva meseca

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teroristi ID ubili 700 talaca za manje od dva meseca

London -- Na istoku Sirije teroristi Islamske države pogubili su skoro 700 talaca u nepuna dva meseca, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava u V.Britaniji.

Kako je Opservatorija saopštila, žrtve su neki od 1.350 civila i boraca koje Islamska država (ID) drži kao taoce u oblasti nadomak granice sa Irakom, prenosi Rojters.

Džihadisti kontrolišu malu kopnenu oblast istočno od sirijske reke Eufrat u blizini grada Hadžin, u koji su snage kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SAD pružaju podršku ušle ovog meseca.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje predvodi milicija sirijskih Kurda (YPG), nekoliko meseci su se tamo borile protiv ID uz pomoć vazdušnih i specijalnih snaga SAD, podseća britanska agencija.

Glavnokomandujući SDF Mazlum Kobani kazao je prošle nedelje za Rojters da se najmanje 5.000 boraca ID nalazi u toj enklavi među kojima je veliki broj boraca iz inostranstva, kao i da izgleda da su svi oni spremni da se bore do smrti.

Samoproklamovani Kalifat Islamske države doživeo je krah usled mnogobrojnih ofanziva koje su sprovedene protiv njega širom Iraka i Sirije, podseća agencija, ali dodaje da borci ID ipak i dalje vrše operacije i izvode napade iz pomenutog pustinjskog graničnog regiona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.