Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jun.2016, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više djece iz BiH na teritoriji "Islamske države"

SARAJEVO - Više od 80 djece iz BiH nalazi se na teritoriji pod kontrolom "Islamske države" u Iraku i Siriji, pokazuje istraživanje neprofitabilne organizacije "Atlantska inicijativa".

U studiji, u koju je uvid imala agencija Rojters, upozorava se da su ova djeca potencijalne "vremenske bombe" koje bi mogle da predstavljaju veliki bezbjednosni rizik nakon povratka u BiH.

Od svih država Balkana, najviše boraca u redovima "Islamske države" čine muslimani iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << BiH.

Prema podacima u istraživanju, broj odraslih boraca kojih je do kraja 2015. godine u Siriji bilo 188, sada je opao na 91 jer se 47 vratilo u BiH, a 50 je poginulo u borbama.

"Do polovine aprila, nešto manje od polovine državljana BiH u Siriji činili su vojno sposobni muškarci, dok su tamo 52 žene i 80 djece. Pojedina djeca, koja su u region otišla sa porodicama, pridružila su se borbenim jedinicama `Islamske države`", ističe se u istraživanju.

Prema izjavama očevidaca i podacima sa društvenih medija, dječaci od 13 ili 14 godina prolaze vojnu obuku, nakon čega odlaze u borbene jedinice.

"Najmanje jedan maloljetnih iz BiH poginuo je u borbenim redovima `Islamske države`", napominje se u istraživanju u kojem se pozivaju vlasti BiH da spriječe odvođenje djece u zone sukoba.

Jedan od autora istraživanja Vlado Azinović rekao je da jedna kompletna generacija djece odrasta na borbenoj liniji ili neposrednoj blizini borbi.

"Oni su za bilo koju zemlju u koju dođu potencijalne vremenske bombe", kaže Azinović.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potencijalne "vremenske bombe": Više od 80 dece iz BiH na teritoriji "Islamske države"

Izvor: Blic, 13.Jun.2016

Više od 80 dece iz BiH nalazi se na teritoriji pod kontrolom "Islamske države" u Iraku i Siriji, pokazuje istraživanje neprofitabilne organizacije "Atlantska inicijativa"...U studiji, u koju je uvid imala agencija Rojters, upozorava se da su ova deca potencijalne "vremenske bombe" koje bi mogle da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.