Sve je isto, samo njega nema?

Izvor: Vesti-online.com, 30.Avg.2012, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je isto, samo njega nema?

Šesnaesti samit Pokreta nesvrstanih koji okuplja 120 zemalja počeo je danas u Teheranu u prisustvu 20 šefova država ili vlada, prenosi iranska državna televizija. Srbiju na samitu predstavlja ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Faisal Mekdad prati samit

 

Početak samita Pokreta nesvrstanih obeležile oštra poruka domaćina, Irana, o "otvorenoj diktaturi" Saveta bezbednosti UN, ali i protest delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Sirije, koja je napustila salu pošto je novi egipatski predsednik režim u Damasku nazvao "represivnim".

 

Ahmadinedžad zove na novi poredak

 

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad pozvao na samitu nesvrstanih u Teheranu na stvaranje novog svetskog poretka.

 

"Kada sve zemlje budu učestvovale u upravljanju svetskom zajednicom, onda neće biti mesta diskriminaciji, agresiji i hegemoniji i svaka nacija će biti u prilici da realizuje svoje mogućnosti", rekao je Ahmadinedžad u govoru učesnicima 16. samita Pokreta nesvrstanih.

 

On je pozvao šefove države i vlada i druge visoke zvaničnike da primene partnerstvo ustanovljeno na miru, slobodi i ljudskom dostojanstvu u globalnom upravljanju kako bi se omogućio trajan mir u svetu.

Iranski vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da je Savet bezbednosti, koji je nazvao "kontrolnom sobom sveta", "pod kontrolom diktature nekih zapadnih zemalja", među kojima i stalnih članica tog tela – SAD, Francuske i Velike Britanije.

 

"Savet bezbednosti UN ima iracionalnu, nepravednu i potpuno nedemokratsku strukturu, i to je otvorena diktatura", rekao je Hamnei obraćajući se učesnicim samita koji se održava pod maksimalnim merama obezbeđenja, u severnom delu Teherana.

 

Hamnei je, takođe, naglasio da Iran nikada nije razvijao nuklearno oružje, ali da neće odustati od nuklearnog programa, koji kritikuje Zapad.

 

Ajatolah, koji ima najviše ingerencije u Iranu, dodao je da ta zemlja smatra da upotreba nuklearnog oružja predstavlja "veliki i neoprostivi greh".

"Naš moto je nuklearna energija za sve i nuklearno oružje ni za koga", rekao je iranski verski vođa.

 

Egipatski predsednik Muhamed Morsi je, obraćajući se učesnicima, rekao da pobuna u Siriji predstavlja borbu protiv "represivnog režima" i nastavak Arapskog proleća.

 

"Revolucija u Egiptu bila je kamen temeljac za Arapsko proleće, koja je počela nekoliko dana posle revolucije u Tunisu, a kasnije su je pratile i pobune u Libiji i Jemenu i sada revolucija u Siriji protiv represivnog režima", ukazao je egipatski predsednik.

 

Prema njegovim rečima, Egipat je spreman da "sarađuje sa svima kako bi se zaustavilo krvoproliće" u Siriji koje se, kako je rekao, može okončati jedino uz pomoć "efikasnog mešanja" stranih zemalja. Sirijska delegacija napustila salu

 

Zbog kritike egipatskog predsednika, sirijska delegacija napustila je salu. Katarska televizija Al Džazira javila je da su delegati napustili salu, ali da još nije poznato da li je delegacija iz Damaska napustila i Samit.

 

Dolaskom na samit u Teheranu, egipatski predsednik Morsi postao je prvi egipatski lider koji je posetio Iran posle islamske revolucije 1979. godine.

 

Na samitu učestvuje i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, a nesvrstanima se obratio i generalni sekretar UN Ban Kimun, čije učešće na samitu su već kritikovale SAD i Izrael, iako Pokret nesvrstanih predstavlja gotovo dve trećine zemalja članica UN.

 

Generalni sekretar UN pozvao je iranske vlasti da primenjuju rezolucije Saveta bezbednosti UN i osudio njihovo negiranje holokausta i prava na postojanje izraelske države.

 

Iran mora da "u potpunosti poštuje relevantne rezolucije Saveta bezbednosti i da u potpunosti sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju" (IAEA), rekao je Ban Kimun i upozorio na opasnost od "spirale nasilja" po pitanju iranskog nuklearnog programa.

 

"U interesu mira i bezbednosti u regionu i svetu, zahtevam od iranske vlade da preduzme neophodne mere za obnovu međunarodnog poverenja po pitanju isključivo mirnodopskog karaktera njenog nuklearnog programa", rekao je Ban.

 

Generalni sekretar je, takođe, pozvao lidere "svih strana" uključenih u iransku nuklearnu krizu da "prestanu sa provokativnim pretnjama" koje bi mogle "brzo da se pretvore u spiralu nasilja", misleći na izraelske pretnje napadima na nuklearna postrojenja u Iranu.

 

Ban Kimun je, takođe, oštro osudio negiranje holokausta zbog takvih izjava iranskih lidera.

 

"Snažno odbacujem svaku pretnju jedne države članice UN da će uništiti drugu ili omalovažavajuće komentare koji negiraju istorijske činjenice kao što je holokaust", rekao je generalni sekretar UN.

 

"Tvrditi da neka država članica UN nema pravo na postojanje ili je opisivati rasističkim terminima ne da je potpuno loše već je i pretnja samim principima UN koje smo se obavezali da ćemo svi braniti", rekao je Ban Kimun.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.