Šta Turska predlaže za Siriju, a šta traže Rusi

Izvor: Mondo, 08.Dec.2015, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Turska predlaže za Siriju, a šta traže Rusi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio da Turska insistira na uspostavljanju "bezbednih zona" na severu Sirije, i obučavanju i opremanju "umerenih pobunjenika". SB UN raspravlja o učešću Turske u ratu u Siriji i Iraku.

Foto: Yasin Bulbul, Presidential Press Service, Pool via AP

On je to rekao u obraćanju grupi zvaničnika iz susedstva u Ankari, koje je uživo prenosila turska televizija, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je Rojters.

Tenzije na sirijsko-turskoj granici su pojačane otkako je Turska oborila ruski vojni avion krajem prošlog meseca.

Od tada je Vašington privremeno odustao od zahteva da Ankara, njihov saveznik u NATO-u, igra aktivniju ulogu u intervenciji koju protiv Islamske države sprovodi koalicija na čelu sa SAD, navela je britanska agencija.

SB UN RASPRAVLJA O VOJNIM AKCIJAMA TURSKE

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sastanak, na zahtev Rusije, o vojnim operacijama Turske u Siriji i Iraku, saopštile su diplomate.

Neformalnom sastanku, koji će biti zatvoren za javnost, predsedavaće SAD, koje se nalaze na mestu predsedavajućeg rotirajućeg predsedništva 15-članog Saveta bezbednosti UN za mesec decembar.

"Želimo da nam sekretarijat kaže šta se dešava u regionu", rekao je Petar Ilijčev, predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti, preneo je AFP.

"Svaka država koja deluje u regionu treba to čini u koordinaciji sa državom domaćinom", kazao je Ilijčev i dodao da Moskva po ovom pitanju ne traži specifičnu akciju UN.

Ovo je poslednji u nizu znak rastućih tenzija Moskve i Ankare, posle incidenta 24. novembra kada su turske snage oborile ruski bombarder iznad Sirije.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Erdogan: Insistiramo na bezbednim zonama na severu Sirije

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2015

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas da Turska insistira na uspostavljanju "bezbednih zona" na severu Sirije i brzom sprovođenju predloga o obuci i opremanju umerenih pobunjenika...On je to rekao u obraćanju grupi zvaničnika iz susedstva u Ankari, koje je uživo prenosila turska...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.