Sirijska vojna baza na udaru

Izvor: RTS, 03.Nov.2012, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojna baza na udaru

Žestoke borbe se vode oko baze Taftanaz, na severozapadu Sirije. Pobunjenici pokušavaju da zauzmu tu stratešku vojnu bazu sa koje vojni avioni i helikopteri izvode napade na ustanike. Sirijska opozicija najavila ujedinjenje.

Pobunjenici u Siriji pokrenuli veliki napad na vojnu bazu Taftanaz, na severozapadu zemlje.

Ta baza predstavlja strateško uporište sa kojeg sirijski vojni avioni i helikopteri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvode napade na pobunjenička uporišta u tom delu zemlje.

Prema opozicionim navodima operacija za "oslobođenje baze Taftanaz" je počela.

Sirijska "Opservatorija" za ljudska prava, organizacija bazirana u Londonu, saopštila je da ima informacije da su žestoke borbe izbile blizu baze.

Pobunjenici su juče na kratko zauzeli protiv vazdušne instalacije u Duvli, u regionu Idlib. Posle nekog vremena ustanici su se povukli zbog dolaska vojnih vazdušnih snaga, ali su sa sobom odneli oružje i municiju.

Ustanička ofanziva na vazdušnu bazu usledila je zbog pojačanog dejstva snaga sirijskog vazduhoplovstva poslednjih dana.

U petak su pobunjenici zauzeli pozicije u gradu Douma, ubivši 21 vojnika.

Ujedinjenje opozicije

Vodeći opozicionari u Siriji odbacili su mogućnost dijaloga sa Damaskom ukoliko predsednik Bašar el Asad ne podnese ostavku i razmotrili mogućnost ujedinjenja kako bi obezbedili "međunarodnu, regionalnu i podršku arapskih država" neophodnu za rušenje Asadovog režima.

Konsenzus je postignut na razgovorima u Amanu na kojima je učestvovalo 25 opozicionara, pred ključni sastanak Sirijskog nacionalnog saveta u Dohi gde će se odlučivati o sudbini tog opozicionog bloka u egzilu.

"Odlazak Asada i njegove svite sa vlasti je preduslov o kome nema pregovora, za bilo kakav dijalog usmeren na pronalaženje rešenja koje nije vojno, ukoliko je to još moguće", složili su se učesnici razgovora.

Na sastanku u Amanu, održanom u četvrtak, iskazana je i podrška "naporima koji su u toku na formiranju ujedinjenog političkog tela za celu opoziciju". Sastanku su prisustvovali i bivši sirijski premijer Rijad Hidžab, koji je pobegao iz zemlje, dugogodišnji disident Rijad Seif i Ali Saredin Bajanuni iz pokreta Muslimanska braća.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, Vašington želi "dovođenje u red" opozicije u Siriji, u jeku bojazni da Sirijski nacionalni savet nije dovoljno reprezentativan, a Seif se pominje kao potencijalni lider nove vlade u egzilu, navodi AFP .

Očekuje se da se SAD sutra u Kataru založe za novu organizaciju koja bi ujedinila sve protivnike sirijskog režima.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sirijski tenkovi na Golanskoj visoravni

Izvor: RTS, 03.Nov.2012

Sirijski tenkovi ušli na Golansku visoravan, po prvi put u poslednjih 40 godina. Izrael, iznenađujuće, nije reagovao već se se žalio Ujedinjenim nacijama. Žestoke borbe se vode oko baze Taftanaz, na severozapadu Sirije. Pobunjenici pokušavaju da zauzmu tu stratešku vojnu bazu sa koje vojni avioni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.