Sirijska opozicija odbacila predlog predsednika Bašara Asada

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija odbacila predlog predsednika Bašara Asada

05.06.2012. -

Sirijski čvor se sve više zateže. Damask je optužio Zapad za pokušaj kolonizacije zemlje. Sirijska opozicija odbacila je predlog predsednika Bašara Asada da se započne politički dijalog. U tim uslovima specijalni predstavnik UN i Lige arapskih država Kofi Anan izjavio je da Sirija klizi u građanski rat.

Kofi Anan u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom 3. juna dao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je svoju ocenu situacije u Siriji. Ministar je sa svoje strane nazvao mirovni plan specijalnog predstavnika bezalterantivnom osnovom političkog regulisanja krize. Sergej Lavrov ukazao je da je radi podrške napora Kofija Anana Rusija spremna da razmotri različite varijante daljeg rada. Cilj je koordinisati međunarodnu delatnost u sirijskom pravcu.

Ni evropski lideri, ni predsednik SAD Barak Obama ne rešavaju se da se umešaju u sirijski konflikt bez dozvole SB UN, smatra ekspert Londonske škole ekonomije Favaz Gerges. Upravo zato vrlo je važna uloga Rusije koju on smatra najznačajnijim faktorom u rešavanju sirijske krize.

Međutim, predsednik Sirije Bašar Asad u prvom istupanju za poslednjih nekoliko meseci pred novoizabranim parlamentom optužio je Zapad za to da on vodi rat u cilju kolonizacije zemlje.

Međunarodna zajednica, ne isključujući neke zemlje u ovom regionu, smatra da su u Siriji samo mirne demonstracije i da samo vlasti prolivaju krv. Ali godinu i po dana posle početka konfilkta svima je postalo jasno, maske su skinute. Uloga međunarodne zajednice je očigledna. Šta su to kolonijalne ambicije, nikome ne treba objašnjavati. One su postojale, postoje i postojaće.

Asad je takođe izjavio da Siriju može da spase samo političko rešenje koje su vlasti i dalje spremne da traže zajedno sa opozicijom. I podvukao je: dijalog je moguć samo s aonima koji ne podržavaju međunarodnu vojnu intervenciju i nisu instrument terorista. Ipak opozicioni Sirijski nacionalni savet odbacio je poziv Bašara Asada. Predstavnik saveta Abudlrahman Alha izjavio je:

Asadovo istupanje pokazalo je slabost Asada. On oseća da je međunarodna zajednica spremna da pooštri sankcije protiv sirijskog režima, i istovremeno oseća da je ostao sasvim sam.

Na Asadov govor reagovao je i bivši njegov saveznik, a sada jedan od glavnih kritičara, turski premijer Redžet Pajip Erdogan:

Bašar Asad uvek optužuje spoljne faktore. Kada se krvoproliće dešava na sirijskoj teritoriji, on ponavlja da iza tih ubistava stoje oni koji vuku konce iz inostranstva. Rekao je da su izbori bili izraz volje sirijskog naroda. Ali svi znaju da su oni bili nepošteni. Opozicija nije u njima učestvovala.

U međuvremenu u Dohi održan je sastanak lidera zemlja članica Lige arapskih država. One su pozvale SB UN da uveća broj posmatrača u Siriji i da rpoširi njihova ovlašćenja za zaštitu Sirijaca. Takođe je dat predlog da se usvoji specijalna rezolucija koja će pooštriti sankcije protiv Sirije. Sličnu inicijativu ranije je dala državni sekretar SAD Hilari Klinton. Rusija sa svoje strane smatra novo sazivanje SB UN o Siriji prevremenim.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SAD i Norveška žele da uspostave svoja pravila na Arktiku

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012

05.06.2012. -..SAD i Norveška odredile su prestonicu Arktika. Njome je nazvan norveški gradić Tromsjo. Ovih dana u toku posete Skandinaviji državni sekretar SAD Hilari Klinton je razmatrala tamo sa ministrom inostranih poslova Norveške Jonasom Storeom probleme borbe za Arktik i njegove resurse....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.