Sirijska kriza: Pet godina u suprotnom smeru

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2015, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska kriza: Pet godina u suprotnom smeru

30.11.2015. -

Nakon terorističkih napada u Parizu evropske zemlje treba da preispitaju svoje stavove o situaciji Siriji. Suočene sa teškom realnošću, zapadne države bi trebalo da donose odluke vodeći računa o izuzetno velikoj pretnji od terorizma u Evropi.

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da Pariz nema drugog neprijatelja osim ID >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i da se njegova zemlja obavezala da  uništi terorističku grupu koja je preuzela odgovornost za napade u francuskoj prestonici 13. novembra, piše portal „Šta oni kažu o SAD“.

Američki predsednik Barak Obama je istakao da Rusija ima „konstruktivnu ulogu“ u rešavanju sirijske krize. Dok je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojnu koordinaciju sa Francuskom, koja je poslala nosač aviona „Šarl de Gol“ da učestvuje u akcijama protiv ID.

Ovi potezi pokazuju da je počeo proces preispitivanja predrasuda koje su dovele do povećanja terorističke pretnje i širenja teritorija pod kontrolom ID.

Rusija je najozbiljniji igrač u borbi protiv terorizma. Katastrofa ruskog putničkog aviona nad poluostrvom Sinaj još jednom je pokazala ispravnost stava Moskve, koja povećava broj borbenih naleta na položaje ID i sarađuje sa sirijskom opozicijom koja se bore protiv terorista.

Za uspeh operacije protiv ID  potreban je „pravi vozač“, jer  je u prethodnih pet godina neko namerno vozio taj automobil u suprotnom smeru, što je itekako omogućavalo teroristima da se osnaže.

Očigledno je da je politika vodećih zemalja prema Siriji bila pogrešna. Ali promene su već na pomolu. Nadamo se da će oni koji se i dalje ne odriču zastarelih stavova dati sve od sebe da promene sopstvenu politiku, stvarajući prostor za konačni rat protiv terorizma.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.