STARE BALKANSKE MUKE: Zagrejano bure baruta

Izvor: BKTV News, 05.Dec.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STARE BALKANSKE MUKE: Zagrejano bure baruta

SAD šalju veći broj državnih tužilaca koji će istraživati rizike i opasnosti od radikalnog islama, pre svega delovanja ISIL-a koji se delom regrutuje sa Balkana, a delom regrutuje za taj region. Budući da je ISIL naslednik Al Kaide izvesne su logističke strukture i baze islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Sandžaku.

 
ISIL je postao kao i Al Kaida državni neprijatelj američkih nacionalnih interesa. Balkan je trusno područje radikalnog islama >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji se kreće od Sirije, Iraka preko Turske, Bugarske, Makedonije na Kosovo i dalje prema centralnom delu Evrope.
Islamski radikalizam je u porastu. ISIL ima kapital od oko 200 milona dolara i oko 200 hiljada potencijalnih ratnika. U okviru izveštaja australijskog Instituta za ekonomiju i mir (portal „Biznis insajder“) na mapi sveta prikazane su države sa rizikom terorizma, pre svega islamskog.
Po ovoj analizi Kosovo se nalazi na 54. mestu od 162 zemlje obuhvaćene istraživanjem, a od zemalja u okruženju, potencijalna opasnost preti Bugarskoj (60. mesto), Makedoniji (75. mesto), dok su ostale zemlje bivše Jugoslavije daleko iza. Srbija (bez tzv. Republike Kosovo) se nalazi na 89. mestu, odmah iza BiH i Crne Gore (86. i 87. mesto), dok se Hrvatska, Albanija i Slovenija ne nalaze u prvih sto država.
Kosovo, BiH, Bugarska i Makedonija su ne samo tranzitne zone islamskog i drugog terorizma, već su i ucrtane u mape islamskog kalifata ISIL-a. Kosovo je rizično zbog postojanja islamskih radikalnih grupacija od 1997. godine, BIH od 1992. godine, kao i Makedonija. Sprega albanskog terorizma uvezana je sa islamskim faktorom, tako da projekcija „velike Albanije” u sebi nosi islamski karakter delovanja.
ISIL strategija naleže na koncept „velike Albanije” i povezan je sa narko kartelima. Preko narko mafije obrće se veliki novac na Balkanu i Evropi koji se stavlja na raspolaganje plaćenicima ISIL-a. Upravo zbog toga SAD su procenile da je Balkan „bure baruta” islamske opasnosti.
Tomislav Kresović
The post STARE BALKANSKE MUKE: Zagrejano bure baruta appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.