SPORAZUM POBUNjENIKA I AL KAIDE: Džihadisti preuzimaju teritorije u Idlibu

Izvor: Večernje novosti, 09.Jan.2019, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPORAZUM POBUNjENIKA I AL KAIDE: Džihadisti preuzimaju teritorije u Idlibu

Džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam (HTS), nekadašnji sirijski ogranak al-Kaide, potpisala je danas sporazum po kome će od pobunjenika preuzeti nove teritorije i tako kontrolisati oko 75 odsto provincije Idlib Džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam (HTS), nekadašnji sirijski ogranak al-Kaide, potpisala je danas sporazum po kome će od pobunjenika preuzeti nove teritorije i tako kontrolisati oko 75 odsto provincije Idlib i okoline, saopštila je opoziciona Sirijska >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << opservatorija za ljudska prava. Severoistočna sirijska provincija Idlib, kao i delovi susednih provincija Alep, Hama i Latakija, još uvek nije pod kontrolom vlade u Damasku i dom je nizu pobunjeničkih i džihadističkih grupa.PROČITAJTE JOŠ: RUSKE ZASTAVE OKO MANBIDžA: Patrola ušla u kurdsku oblast, građani izašli na puteve (VIDEO) "Hajat Tahrir al-Šam je danas preuzeo kontrolu nad područjima Sal al-Gab i Džabal Šahšabo, između južnog Idliba i severa Hame, pošto je zaključio sporazum s pobunjenicima iz grupe Ahrar al-Šam", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman. Ta velika planinska teritorija, navodi Opservatorija, nalazi se iznad plodne ravnice s desetinama sela.PROČITAJTE JOŠ: Nema dogovora o sirijskim Kurdima! Zahvaljujući tom sporazumu, HTS će pod kontrolom držati 75 odsto od 9.000 kvadratnih kilometara poslednjeg pobunjeničkog uporišta i njegove okoline. Druge džihadističke grupe su svedene na oko pet odsto, dok pobunjenici iz takozvanog Nacionalnog oslobodilačkog fronta, koalicije koju podržava Turska, neprestano odstupaju i drže najviše 20 odsto teritorije u Idlibu. HTS je putem svojih propagandnih tela naveo da "sporazum dovodi do samoraspuštanja grupe Ahrar al-Šam (...) i prelaska teritorije pod kontrolu 'vlade spasa'", što je lokalna administracija koju postavlja HTS. Džihadisti su prethodnih dana počeli napade na pobunjeničke grupe, sa preko 130 mrtvih, i zauzeli pedesetak sela i položaja, pre svega na zapadu provincije Alep. Rusija i Turska su 17. septembra zaključile sporazum o stvaranju "demilitarizovane zone" u Idlibu i okolini. Ta inicijativa je predviđala tampon zonu između pobunjeničkih područja i teritorije pod kontrolom vlade kao i izbegavanje ofanzive sirijske vojske na Idlib. Taj dogovor se do sada samo delimično poštovao jer su džihadisti odbili da se povuku iz tampon zone.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

PREDALI SE DŽIHADISTI: "Slobodna policija" prešla U KANDŽE Tahrirovaca, glavoseče se KONSOLIDUJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2019, 21:07

Padaju jedni za drugim..Pro-turska Slobodna policija Idliba je objavila danas da se raspušta, kao i da predaju svo svoje naoružanje borcima Hajat Tahrir al-Šama, navodi Al Masdar...Oni će takođe predati i svoje baze zajedno sa opremom takozvanoj "Vladi narodnog spasa" Hajat Tahrir al-Šama...Sve...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.